Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В украинската армия скоро ще се появят чуждестранни офицери: Зеленски подписа специален закон

27 октомври 2024, 08:04 часа • 1966 прочитания

Президентът Володимир Зеленски подписа закон, позволяващ чужди граждани и лица без гражданство да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

На сайта на украинския парламент (Върховната Рада) е отбелязано, че законопроект № 12023 е подписан от президента на 25 октомври. Преди това той бе гласуван и приет от парламента на 10 октомври.

Преди подписването на този закон чужденците имаха право да служат в украинската армия само на редови и сержантски длъжности.

Още: Зеленски: Украйна ще бъде принудена реално да воюва срещу Северна Корея в Европа

Сега чужди граждани или лица без гражданство на нито една държава, ще могат да заемат офицерски длъжности по договор във ВСУ, в Държавната специална транспортна служба (транспортни войски - бел. ред.) и в Националната гвардия.

В обяснителната бележка към закона се посочва, че решението се дължи на "сложната оперативна обстановка на бойната линия, която налага значително увеличаване на числеността на бойния състав на Въоръжените сили на Украйна и другите военни формирования".

Законът предвижда и създаване на Център за набиране на чужденци. В него при набирането ще се изяснява дали лицето се намира законно на територията на Украйна; дали не е привлечено към административна или наказателна отговорност съгласно законите на Украйна; дали не е свързано с разузнавателна дейност на чужди държави срещу Украйна, както и други обстоятелства, които могат да възпрепятстват приемането му на военна служба по договор във ВСУ.

Още: Украински политик: Раздаването на пари от Зеленски е идиотски популизъм, на Запада няма да се хареса

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес