Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Швеция ще се проведат най-мащабните военни учения за последните 23 години

12 септември 2017, 06:50 часа • 1324 прочитания

В Швеция ще се проведат най-мащабните военни учения за последните 23 години. От 11 до 29 септември около 19 хил. военнослужещи и сътрудници на гражданските служби ще отработват защита от нападение на чуждестранна държава. Учението „Аурора-17“ ще се проведе по въздух, земя и вода на остров Готланд, в близост до Стокхолм и Гьотеборг, а също така на езерото Меларен с участието на части от Финландия и от страните членки на НАТО, предаде Deutsche Welle.

Сред чуждестранните участници на маневрите ще участват 1400 военни от САЩ, а също така войници от Дания, Естония, Литва, Норвегия, Франция и Финландия, като последната също като Швеция не е страна членка на Алианса. Някои от чуждестранните военни ще играят ролята на войници от противниковата армия, допълва агенция Фокус.

Съгласно сценария по време на нападение на Готланд шведските подразделения съвместно с части от други страни ще противостоят на противника.

"Ученията са ключов сигнал от политиката по сигурност. Те ще повишат равнищата на защита от различни извънредни ситуации", заяви министърът на отбраната на Швеция Петер Хултквист.

Шведското правителство ще изразходва около 580 млн. крони (около 115 млн. лв.) за ученията. Според местни медии тази сума двойно надвишава съвкупния бюджет на Швеция за провеждането на редовни маневри в течение на година.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес