Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Северен Кипър ще се проведат предсрочни избори

23 януари 2022, 08:48 часа • 3507 прочитания

Предсрочни избори за нови членове на 50-местния парламент в непризнатата от международната общност Севернокипърска турска република се провеждат днес, съобщи БНР. Очаква се най-много гласове да спечели дясната Партия на националното единство, която се покрепя от Анкара.

400 представители на 8 партии и трима независими кандидати се борят за вота на почти 204 000 избиратели в Северен Кипър.  

Кипърските турци гласуват днес в условията на дълбока икономическа и социална криза, предизвикана от срива на турската лира и икономическите проблеми в Турция, от която самообявилата се държава е политически и финансово зависима.

Икономиката и предстоящите важни решения за всекидневното оцеляване на хората, безработицата, цените и доходите бяха ключовата тема в предизборната кампания.  

За първи път от нея почти отсъства Кипърският въпрос и перспективите за решаването му.  Леви организации и партии призоваха за бойкот на изборите заради липсата на надежда за промяна на статуквото чрез тях.  

Според почти всички социологически проучвания 6 партии ще влязат в новия парламент, като най-много места в него, но недостатъчно за самостоятелно правителство, ще спечели консервативната Партия на националното единство /UBP/. Тя излъчи избрания през 2020 г. лидер на кипърските турци Ерсин Татар и нейният председател Фаиз Суджуоглу бе премиер в управлявалата от ноември досега националистическа дясна коалиция. Партията се подкрепя от Анкара.

Още: Турция изпрати нова партида с ваксини на Северен Кипър

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес