Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кулоарите на Г-7: САЩ и Украйна подписват 10-годишен пакт за сигурност

12 юни 2024, 20:38 часа • 1710 прочитания

Очаква се САЩ и Украйна да подпишат двустранен пакт за сигурност в кулоарите на G7 в Италия в четвъртък. Това са съобщили за CNN източници, запознати със споразумението. Очаква се то да очертае пътя за дългосрочни отношения на САЩ в областта на сигурността с Киев, ако това не бъде отменено от бъдещи американски администрации.

Още: ЕС и Г-7 вече говорят за директно ползване на замразените руски активи за Украйна

Споразумението идва след месеци на преговори между САЩ и Украйна и се очаква да ангажира САЩ за 10 години с продължаване на обучението на въоръжените сили на Украйна, засилване на сътрудничеството в производството на оръжия и военно оборудване, продължаване на предоставянето на военна помощ и по-голям обмен на разузнавателна информация.

Ще важи ли в бъдеще?

Но обещанието се очаква да бъде „изпълнително споразумение“, уточняват източниците, което го прави по-малко формално от договор и не е непременно обвързващо за бъдещи президенти.

Още: САЩ дават още Patriot на Украйна

Бившият президент Доналд Тръмп, предполагаемият републикански кандидат за президент, не е казал изрично дали ще продължи подкрепата си за Украйна, ако спечели през ноември. Той заяви само, че ще преговаря за бързо прекратяване на руско-украинската война, без да обяснява как.

Тръмп настоя европейските страни да допринесат повече за собствената си отбрана и каза, че ще „насърчи“ Русия „да направи каквото, по дяволите, поиска“, ако Европа не увеличи финансирането си за отбрана.

В какво ще се изразява споразумението

Споразумението между САЩ и Украйна не дава конкретно парично обещание за подкрепа на отбраната на Украйна, казаха двама от източниците, запознати със споразумението. Анекс към споразумението ще изложи как администрацията на Байдън планира да работи с Конгреса по изпълнението на ангажиментите за сигурност, каза един от източниците, по-специално дългосрочното финансиране, което ще е необходимо за подкрепа на отбраната на Украйна. Още: Зеленски пред Г-7: Разчитаме на навременна военна помощ

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза във вторник, че ангажиментът на САЩ към Украйна „ще продължи да бъде откровен и ясен“ на Г-7 и че САЩ „ще предприемат смели стъпки, за да покажат на г-н Путин, че времето не е настъпило негова страна и че той не може да ни надживее, тъй като ние подкрепяме битката на Украйна за свобода.“

Срещата Байдън-Зеленски

Президентът Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски ще се срещнат по време на срещата на върха, каза Кърби. САЩ ще обявят стъпки за отключване на замразените активи на Русия за използване при възстановяването на Украйна след края на войната.

Още: Министърката на финансите Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна

Обещанието, което САЩ и Украйна се очаква да подпишат, ще бъде подобно на 14-те други двустранни споразумения, които Украйна вече е постигнала с други съюзници, включително Обединеното кралство, Франция и Германия. Споразумението между САЩ и Украйна ще бъде 15-тото такова подписано споразумение, каза един от източниците, а 17 други държави са се ангажирали да договорят подобни двустранни пактове за сигурност с Украйна.

Като част от сделката САЩ ще обещаят да проведат консултации с Украйна веднага след бъдеща атака от Русия, за да определят следващите стъпки, твърдят запознати с обхвата на споразумението. Обединеното кралство, Франция и Германия също включиха разпоредби, призоваващи за такива преговори в рамките на 24 часа след руска атака.

Уви, без важна клауза

Но двустранното споразумение със САЩ, подобно на другите съюзници на Украйна, няма да включва клауза за взаимна отбрана, която би ги задължила да защитават Украйна военно в случай на ново нападение. Докато Зеленски приветства двустранните ангажименти, той многократно е казвал, че те не са заместител на пълноправното членство в НАТО, което има разпоредба за взаимна отбрана, известна като член V. Още: САЩ обявиха условията за присъединяване на Украйна към НАТО

Споразумението идва, след като американско-украинските отношения започнаха да се възстановяват след провал в края на миналата година и през тази година на фона на битка в Конгреса за допълнително финансиране от САЩ за Украйна – нещо, за което Байдън лично се извини на Зеленски по време на среща в Париж миналата седмица.

Байдън също така наскоро се съгласи да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за да нанесе директен удар срещу Русия, голяма промяна, която Украйна искаше от месеци, докато Русия удряше Харков с ракети от другата страна на границата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес