Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Германия обявиха кога започва сертификацията на „Северен поток 2“

04 февруари 2022, 16:01 часа • 14560 прочитания

Федералната агенция за електропреносни мрежи на Германия отново ще започне спряната процедура за сертифициране на оператора „Северен поток 2“, веднага щом бъде предоставен пълният комплект документи. Това каза в петък на брифинг представителката на германското Министерството на икономиката и защитата на климата Беате Барон.

"Процедурата е спряна от Федералната мрежова агенция. Тя ще я възобнови веднага щом има пълен набор от документи", каза Барон и  препоръча всеки, който проявява интерес, да се свърже с регулатора.

За да бъде пуснат газопроводът, Nord Stream 2 AG трябва да получи регистрация като независим транспортен оператор. На 16 ноември 2021 г. Германската федерална мрежова агенция спря сертифицирането поради организационни и правни проблеми. Регулаторът отбеляза, че процесът ще се възобнови, когато фирмата със седалище в град Цуг прехвърли основния капитал в собствеността на германското дъщерно дружество. Смята се, че въпросната фирма принадлежи на „Газпром”.

На 26 януари 2022 г. Nord Stream 2 AG обяви създаването на германското дъщерно дружество Gas for Europe GmbH, което ще стане оператор на газопроводната отсечка в Германия като независим оператор на транспортна система в съответствие със законодателството на страната.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес