Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Беларус започнаха да строят лагери за хиляди наемници от "Вагнер"

26 юни 2023, 16:53 часа • 5304 прочитания

В Беларус е започнало строителството на няколко лагера, в които да бъдат настанени бойците от частната военна компания "Вагнер", които избраха да последват лидера си Евгений Пригожин след като беларуският президент Александър Лукашенко им даде честната си дума, че ще им осигури убежище.

Един от лагерите ще е край град Осиповичи, Могильовска област, на 200 км от границата с Украйна и е предназначен за 8000 бойци, съобщи руското издание "Вьорстка", позовавайки се на източник. 

Работата напредва, казва източника, добавяйки, че до утре преди обяд, 27 юни, задачата трябва да е изпълнена. Площта на лагера ще бъде 24 000 квадратни метра и ще има 8 000 легла.

ОЩЕ: Осъденият в Хага Игор Гиркин поиска екзекуция на Пригожин

Информацията, че наемниците ще бъдат изпратени в Беларус, се потвърждава и от техни близки. Така например, един от роднините твърди, че частите на ЧВК "Вагнер", останали в Ростов на Дон, ще бъдат изпратени в Беларус. Друга събеседничка на изданието казва пред "Вьорстка" че съпругът й, който е бил в Ростов в събота, я е информирал, че „най-вероятно“ ще бъде изпратен в Беларус, но не се е свързал повече. Подобни информации са постъпили от още трима източника от чатове в социалните мрежи.

ОЩЕ: Първа поява на Шойгу след бунта на Пригожин, но има съмнения кога е снимано ВИДЕОТО

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес