Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уверение от МААЕ: Охлаждането на АЕЦ Запорожие е осигурено за месеци напред

07 юни 2023, 07:52 часа • 2160 прочитания

Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред, обяви Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Езерото се намира близо до Каховската ВЕЦ, чиято язовирна стена бе разрушена рано сутринта. То обикновено черпи вода именно от водохранилището на язовира. След старта на войната заради Русия, черпенето на вода се засили, за да се осигурят допълнително запаси.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че няма непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ, но обеща базираният във Виена ядрен регулатор на ООН да провери бързо нивото на водата в басейна за охлаждане. Гроси ще посети централата следващата седмица.

Русия превзе Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна през март миналата година - малко след пълномащабната си инвазия в съседната държава. Оттогава най-голямата атомна електроцентрала в Европа спорадично е обстрелвана, което предизвика опасения от евентуална ядрена катастрофа.

ОЩЕ: МААЕ обясни как ще работи АЕЦ "Запорожие" след потъването на ВЕЦ "Каховка"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес