Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер отвърна на Ципрас: Не очаквай еврозоната да играе по свирката ти

09 февруари 2015, 21:00 часа • 22368 прочитания

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отговори на предизвикателството на "Сириза" и заяви, че Атина не трябва да очаква еврозоната бързо да се съгласи с нейните искания за предоговаряне на спасителната й програма.

Миналата седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас обиколи по-големите европейски столици, в това число и Брюксел, за да популяризира своите планове, които отхвърляха спасителната програма за Гърция. Днес Ципрас настоя пред гръцкия парламент, че страната иска обикновен заем от Европа и категорично настоява условията за икономии да отпаднат. Атина иска сключване на междинна програма с кредиторите, за да има възможност да обслужва задълженията си.

Юнкер, който присъства на събитие на Социалдемократическата партия в Германия, предупреди, че "Ципрас не трябва да очаква, че еврозоната безусловно ще приеме правителствената му програма". Той също така отхвърли възможността на днешната среща в Брюксел да бъде постигнато ново споразумение по исканията на Гърция. "Предполагам, че ще има дебат около това в Европейския съвет, но не очаквам да постигнем финално споразумение", каза още Юнкер.

По-рано днес германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция трябва да договори пълна програма с кредиторите си, ако иска да си осигури финансовата подкрепа на ЕС. Шойбле подчерта, че не разбира как Атина смята да се справи със спешната помощ, която иска от Европа.

Припомняме, че в края на февруари изтича стенд бай споразумението между Гърция и Тройката. Официалната позиция на европейските лидери ще стане ясна след срещата в Брюксел на 12 февруари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес