Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер: Няма да се откажа от релокацията на бежанци, но те не могат да определят къде да отидат

15 януари 2016, 15:15 часа • 3538 прочитания

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер няма да се откаже от разпределението по квоти на 160 00 бежанци между държавите членки.

По време на първата си пресконференция за тази година в Брюксел Юнкер предупреди, че разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби, предаде БНР.

През пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи, обеща председателят на ЕК.

"Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят", каза той, но добави: Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.

"Недопустимо е подобни решения да не се изпълняват. Няма да се откажа от релокацията", каза Юнкер.

Той предупреди, че работните места, транспортът, търговията и икономиката зависят от запазване на Шенгенската зона без вътрешни граници. "300 млн. евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа? Ако Шенген колабира, щетите за единния пазар ще са неизмерими", предупреди Жан-Клод Юнкер.

Председателят на Комисията обясни, че бързо са нужни европейски патрули по външните граници на съюза, за да не се затварят вътрешните.

По време на пресконференцията си Юнкер засегна и темата с възможното излизане на Великобритания от ЕС, като увери, че е възможно постигане на споразумение относно реформите в ЕС през февруари, предаде ТАСС. "Аз съм доста убеден, че ще постигнем споразумение през февруари. Моите знания ми позволяват да бъда убеден в това”, заяви той.

Референдумът за съдбата на бъдещото членство на Великобритания в ЕС Великобритания, обещаван от инициатора Дейвид Камерън, трябва да се проведе преди края на 2017 г. , но местните медии предполагат, че вотът може да се организира по-късно тази година. 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес