Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания удължи срока на контрола по границата с Германия

13 януари 2016, 15:09 часа • 3016 прочитания

Властите в Дания удължиха с три седмици, до 3 февруари,  действието на граничния контрол по границата с Германия. Това съобщи Reuters, позовавайки се на министерството по въпросите на интеграцията в ЕС.

Страната въведе граничния контрол на 4 януари за срок от 10 дни.

„По наша оценка, рискът от наплив в Дания на голям брой нелегални мигранти остава“, се казва в съобщението.

Междувременно датският парламент започва дебатите за противоречивия план за конфискуване на ценности от мигрантите в страната.

Законопроектът беше предложен от управляващата консервативна партия „Венстре” и ще позволи на властите да конфискуват суми над 10 000 крони (1340 евро), притежавани от търсещите убежище. Ще бъдат прибирани и отделни вещи, чиято цена надхвърля същата сума. Сватбени и годежни пръстени, както и други предмети със сантиментална стойност, ще представляват изключение.

Датското правителство търпи доста критики за предложението, като първоначалното ограничение на притежанията беше до 3000 крони.

Направени бяха отстъпки и дискусии с други парламентарно представени сили, за да се осигури мнозинство при гласуването на по-голям пакет от законодателни промени, които засягат мигрантите, на 26 януари. Той включва затягане на правилата за придобиване на легален статут в Дания.

Комисариатът за бежанци на ООН вече алармира, че новите нормативни актове в скандинавската страна могат да предизвикат страх, ксенофобия и глобално ограничаване на приемането на търсещи убежище.

Критиките продължиха и при поправената версия на мярката за конфискуване на ценности, включително от членове на самата консервативна партия.

В Дания вече има закони, според които по-богатите мигранти трябва сами да се издържат. Новото е претърсването на багажите на влизащите за пари и ценни вещи, гласят мненията на несъгласните.

Нововъведението напомни на някои за практики спрямо евреите време на нацистката окупация от Втората световна война.

През 2015 г. Дания прие 21 000 мигранти. При съседката й Швеция регистрираните са 163 000 - най-много на глава от населението в ЕС. Двете страни въведоха контрол на шенгенските си граници.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес