Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юнкер и Обама наливат вода в мелницата на Ципрас

02 февруари 2015, 22:00 часа • 31144 прочитания

Оформя се силна коалиция, чиято подкрепа в международен аспект дава признание на Алексис Ципрас и "Сириза".

Според EUobserver и Франция, и САЩ подкрепят Гърция в опитите на южните ни съседи да предоговорят условията по помощната програма, изготвена преди пет години от Тройката – МВФ, ЕК и ЕЦБ. Към тези две държави се присъедини и още една фигура - председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който дори е готов да разформирова Тройката.

"Ние трябва да можем да заменим тройката с по-демократично легитимна и по-надеждна структура, базирана на европейските институции", каза говорителката на Юнкер Маргарита Шинас. Бившият премиер на Люксембург ще се срещне с новия гръцки министър-председател Алексис Ципрас в сряда, 4 февруари.

След като в неделя, 1 февруари, френският финансов министър Мишел Сапин показа положително отношение към новото управление в Гърция, макар и официално да подчерта, че не може да се опростяват дългове, същото стори и американския президент Барак Обама. „Фискалната консервативност е важна. Но това, което научихме в САЩ от кризата е, че най-добрият начин да ограничиш дефицита е с растеж. Не може да продължават да бъдат притискани държави, които са в депресия”, заяви Обама.

Твърдо против каквито и да е отстъпки засега е единствено германският канцлер Ангела Меркел. Според нея Гърция си е взела своето като отстъпки през 2012 година.

Същевременно от ЕЦБ съобщиха, че ако Гърция не спазва договорките с Тройката, ще спрат да отпускат свежи пари за Атина. Програмата трябваше да приключи през декември, но беше удължена до края на февруари заради предсрочните избори в Гърция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес