Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгарската десница иска автономия за общността от унгарци в Закарпатието

07 октомври 2016, 19:33 часа • 1619 прочитания

Депутати от крайно дясната партия Движение „За по-добра Унгария” („Йобик”) поддържат инициативата за предоставяне на териториална автономия на унгарската общност в украинското Закарпатие, заяви лидерът на партията Мартон Генгеши.

„Етническите унгарци в Украйна, както и останалите малцинства, имат право на самоопределение и териториална автономия. Разбира се, ние ги подкрепяме. Повтарям, не става дума за привилегии, а за права на човека и граждански права. А правото на самоопределение е сред основните принципи за правата на човека”, заявява депутатът, цитиран от изданието „Глас”.

Генгеши припомни, че досега Киев не е изпълнил резултатите от референдума от 1991 година за предоставяне на автономен статут на Закарпатието в състава на Украйна, на който мнозинството гласували се обяви за автономия.

„Киев се отнася с неуважение към това и досега отхвърля реалността”, посочи той.

Унгарския политик изтъкна, че след 2014 г. положението на етническите унгарци в Украйна се е влошило. По думите му откакто „майданът” взе властта, Киев насочва политиката си против националните малцинства и техните права.

Решение за унгарска автономия вече е било взето на три форума на националните малцинства, провели се в Закарпатието.

 

Севим Рашидова
Севим Рашидова Отговорен редактор
Новините днес