Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария напредва в сътрудничеството с Русия за АЕЦ "Пакш" 2

24 януари 2017, 15:43 часа • 1751 прочитания

Унгария потвърди желанието си да продължи работата си по разширяване на АЕЦ "Пакш". Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на пресконференция с унгарския си колега Петер Сиярто, пише руският сайт "Атомик Енерджи".

Унгарските партньори твърдо потвърдиха позицията на Будапеща да продължи работата по разширяване на АЕЦ "Пакш" със съдействието на "Росатом", обяви руският външен министър. Подписаните двустранни споразумения и договорът обхващат целия жизнен цикъл на централата от строителството до осигуряването на гориво и техническото обслужване, каза Лавров.

Днес обсъдихме ключовите аспекти на тези отношения, включително предстоящите договори на различно ниво, включително и на най-високо. Както знаете, в началото на февруари президентът Путин ще посети Будапеща. Ние се разбрахме да положим допълнителни усилия за възстановяване на вече набиращата сила позитивна динамика на двустранния товарооборот. Значителен принос тук внася дейността на руско-унгарската междуправителствена комисия по икономическо сътрудничество, чието заседание ще се състои през тази година в Москва, подчерта Лавров.

Припомняме, че строежът на АЕЦ АЕЦ "Пакш 2" все още няма официално одобрение от ЕК, но Брюксел позволи строежът да се прави чрез преки договори т.е. занижен обществен контрол.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес