Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юмашев обясни защо Елцин избра Путин за свой приемник

22 ноември 2019, 20:45 часа • 16417 прочитания

Валентин Юмашев, съветник на президента и бивш шеф на администрацията на Кремъл, обясни защо Борис Елцин избра Владимир Путин за свой наследник през 1999 г.

Това Юмашев каза в интервю с Владимир Познер в Центъра Елцин, предаде БГНЕС.

"Елцин видя в Путин човек, който ще продължи либералните му реформи. За Елцин беше важно, че Путин е от различно поколение: не трябва да оставяте страната на онези, които бяха при СССР", каза Юмашев.

Той добави, че характерът на наследника е важен за Елцин, а в Путин той видял човек, който може да взима правилните решения и да продължи либералните реформи.

Юмашев обясни, че Елцин подал оставка шест месеца преди президентските избори, "за да може да даде на Путин преднина срещу Примаков и Лужков, така че да има възможност с още по-голяма гаранция да спечели изборите".

Според Юмашев Елцин "е преболедувал" решението за собствената си оставка.

Валентин Юмашев ръководи администрацията на първия руски президент от 11 март 1997 г. до 7 декември 1998 г.

Елцин идва начело на Русия през 1991 година. Пет години по-късно той бе преизбран за втори мандат. Той обяви оставката си като президент на 31 декември 1999 г. Изпълняващият длъжността държавен глава беше премиерът Владимир Путин. На 26 март 2000 г. Путин спечели президентските избори на първия тур с 52,94 процента от гласовете и официално встъпи в длъжност на 7 май същата година.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес