Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Юлия Навалная: Ако се завърна в Русия, то ще е като кандидат за президент

21 октомври 2024, 11:41 часа • 530 прочитания

„Ако се върна в Русия, ще се кандидатирам за президент.“ Това свое намерение обяви Юлия Навалная, вдовицата на починалия в руски затвор опозиционер Алексей Навални.

Преди излизането на книгата на Навални „Патриот“, насрочено за 22 октомври, тя даде дълго интервю за BBC и посочи издирвания от съда в Хага руски диктатор Владимир Путин като свой основен опонент. Зяви, че иска да бъде жената, от която той се страхува най-много.

„Моята цел е да предизвикам и направя възможна промяната в страната. Ако се върна в Русия, ще се кандидатирам за президент“, заяви Навалная.

Критики към Запада заради смъртта на Навални

Съпругът ѝ почина в наказателна колония в Харп, край Полярния кръг, през февруари 2024 г. Въпросите около ролята на режима на Путин в случилото се остават: И все пак е убит: The Insider показа документи, че Навални е бил отровен.

Снимка: Instagram, Юлия Навалная

Навалная нарече реакцията на Запада на убийството на съпруга ѝ „подигравка“. „Бяха наложени някои санкции срещу служителите на тази колония над Полярния кръг. Струва ми се, че това е някаква подигравка с паметта на съпруга ми. Тези хора са от малък град, далеч от Москва, никога не са били никъде, нямат никаква собственост. Те не се интересуват от санкциите. Мисля, че Путин е абсолютно доволен дори не от реакцията, а от липсата на реакция“, каза Навалная пред BBC.

Книгата на Навални

Книгата на Алексей Навални се издава едновременно на 26 езика, включително и на руски. Тя представлява автобиографията на политика и неговите дневници, които той води след задържането си на летище Шереметиево през януари 2021 г. и до смъртта си на 16 февруари 2024 г.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес