Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна след поредното руско зверство: Пътят към мира е F-16

28 април 2023, 14:34 часа • 30171 прочитания

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че поредният масиран ракетен удар на Русия от 28 април е още едно доказателство, че нападнатата страна трябва да бъде снабдена с изтребители F-16.

Кулеба нарече атаката, която отне живота на най-малко 19 души, включително 3 деца, "отговор на Москва на всички мирни инициативи".

"Пътят към мира е да изгоним Русия от Украйна. Пътят към мира е да въоръжим Украйна със самолети F-16 и да защитим децата от руския терор", написа министърът в Twitter.

В ранните часове на 28 април руските сили нанесоха още един мащабен ракетен удар по Украйна, като използваха стратегически самолети Ту-95 от Каспийско море. Поразени бяха Черкаска, Днепропетровска и Киевска област. В град Уман, Черкаска област, агресорът порази 9-етажна жилищна сграда.

ОЩЕ: Всичко е в кръв: Украинка показа дома си след руския ракетен удар в Уман (ВИДЕО)

Украйна от доста време насам се обръща към западните си съюзници с молба да ѝ предоставят американски изтребители F-16, за да защити въздушното си пространство от руски атаки и да засили предстоящата си контраофанзива. Много съюзници обаче, най-вече САЩ и Германия, не подкрепят инициативата.

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат заяви през март, че Украйна ще се нуждае от по-модерни самолети от изтребителите МиГ-29, обещани от Полша и Словакия, за да победи Русия. Според него самолетите от съветската епоха в крайна сметка не са ефективни поради остарелите радари и ракети.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес