Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна се справи с последиците от разрушаването на Каховка, но язовирът вече не съществува (СНИМКИ)

04 септември 2023, 21:37 часа • 5507 прочитания

Украинските власти приключиха дейностите по справянето с последствията от унищожаването на язовир Каховка. Припомняме, че стената на съоръжението бе взривена на 6 юни, вследствие на което бяха наводнени хиляди декари земя, а цели села бяха залети от придошлите води на язовира. 

Още: Мъртвило и сюрреалистичен пейзаж: Язовир "Каховка" два месеца след взрива (СНИМКИ)

За да се предотврати разпространението на холера и други инфекциозни заболявания, властите са доставили 148 000 тона питейна вода в района. Центровете за контрол и профилактика на болестите пък раздадоха на населението 237 хиляди таблетки за обеззаразяване на питейната вода.

През последните три месеца над три хиляди души с остри чревни инфекции са били прегледани и тествани, но не е открит случай на холера при нито един от тях. Щабът по ликвидиране на последствията официално завърши своята работа, оттук нататък наблюдението се поема от местните служби.

Още: Въпреки наводнението от "Каховка": В Херсонска област събират реколтата (ВИДЕО)

Същевременно нови сателитни снимки показват, че язовир Каховка на практика вече не съществува. На кадрите се вижда лунен пейзаж на мястото, на което беше масивният воден резервоар, като остават само река Днепър, няколко притока и малки езерца в района.

И до днес продължават въпросителните кое предизвика рухването на язовирната стена. През последните три месеца се появиха доста свидетелства, че това вероятно е причинено от руските войски, които държаха язовира под свой контрол по време на катастрофата. 

Още: Как точно е взривен язовир "Каховка" - най-вероятната версия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес