Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна дава на трибунал руския военен министър Сергей Шойгу

07 декември 2020, 12:55 часа • 5514 прочитания

Генералната прокуратура на Украйна възнамерява да подаде в Международния наказателен съд в Хага иск против ръководството на Министерството на отбраната на Русия за „извършени от него престъпления” в Донбас. Експерти обаче предполагат в изданието news-fancy.com, че тази тъжба няма правова перспектива.

По данни на украинските прокурори, от 2014 г. министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу, началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов и още 8 руски генерали взели дейно участие в ръководството на действията на донбаските опълченци.

Киев декларира готовност да предостави доказателства, че от началото на конфликта през войските на въоръжените сили на непризнатите републики са преминали над 5 хил. кадрови руски военнослужещи.

Според изданието news-fancy.com, властите в Украйна целят да повишат градуса на антируската реторика в света. Ако съдът в Хага приеме иска, неговото решение няма да доведе до никакви практически последствия нито за Киев, нито за Москва.

Директорът на Института за съвременно държавно развитие Дмитрий Солонников определя украинския иск като „бълнуване на смахнати, абсурд и безсмислица”. По негова оценка, в Киев „равнището на безотговорността и глупостта отдавна са извън допустимите граници”.

Политологът обаче не вярва, че западните съдебни органи някога ще дадат обективна оценка на военните престъпления на украинската армия в Донбас. За Запада това не било важно.

Според политолога Александър Асафов на украинския иск му липсва правова перспектива. Той отбелязва, че задачата на Украйна е да затрупва международните съдебни инстанции с претенции към РФ „просто да къса нервите на Москва”.

„Това е закъснял отговор на действията на Следствения комитет на Русия, който вече възбуди поредица от наказателни дела против украински военнослужещи, които непосредствено участваха в обстрела на мирни градове в Донецка и Луганска народни републики, довели до гибелта на гражданско население. Тези дела се разследват. И очевидно те ще имат правни последствия, защото доказателствената база съществува” – отбелязал политологът.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: Прекратявайки войната в Нагорни Карабах, Русия спаси Донбас и Приднестровието

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес