Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна арестува учители, пратени от Кремъл да обучават по руски програми

13 септември 2022, 12:32 часа • 4562 прочитания

Москва потвърди във вторник арестите на руски учители, които са били изпратени да обучават украинските деца по руска програма в училищата в Североизточна Украйна. Задържането на педагозите е станало, след като силите на Киев си върнаха части от окупирания от Русия регион на Харков чрез светкавична контраофанзива.

Потвърждението на руските разследващи органи дойде ден след като висш държавен служител на Украйна обяви арестите на руски учители в Харковска област.

Министър-председателят на Украйна Ирина Верешчук заяви в понеделник, че руските учители са заплашени с до 12 години затвор по обвинения в нарушаване на законите на войната, без да уточнява колко са общо задържаните.

Първоначално Министерството на образованието в Москва отрече, но Следственият комитет на Русия, който се занимава с разследването на тежки престъпления, съобщи, че неговият ръководител е разпоредил да се проведе наказателно разследване на задържането на преподаватели, които преподават руската учебна програма в училищата в Харковска област.

"Представителите на киевския режим квалифицираха тази дейност като престъпление и организираха наказателно преследване", се казва в изявление на Следствения комитет на Русия, който обеща да "даде правна оценка на действията на всички замесени лица".

"Руското образование няма граници", заяви министърът на образованието на Русия Сергей Кравцов, цитиран от Moscow Times. "Заплашването на учителите с работата им очевидно е поредният случай на безумие".

През лятото се появиха данни, че вербовчици обещават по-високо заплащане на руски учители, които да се преместят в завзетите украински територии, за да "коригират" образованието на украинските деца с проруски учебни програми. Това бе определено от Киев като опит на руснаците да осъществят културна асимилация на украинските деца.

Усилията за "превъзпитание" се разглеждат като част от кампанията на Москва за русификация на украинските територии, които тя завзе в даден етап от войната.

Президентът Володимир Зеленски обаче заяви, че украинските войски са си върнали 6000 кв. км територия в източната и южната част на Украйна в условията на контраофанзивата на Киев от началото на септември.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес