Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украински военни завършиха обучение за поддръжка на F-16 в Нидерландия

21 май 2024, 14:02 часа • 7282 прочитания

10 украински военни са завършили обучение в Нидерландия за поддръжка на изтребители F-16. Страната се съгласи да предостави на Украйна най-малко 24 такива самолета, но те трябва да бъдат поддържани от Киев, заради което се проведе обучението.

Още: Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

Украинците вече имат нужните умения

Украинците придобиха умения в поддръжката на всички части, важни за пилота на изтребителя. Обучението включваше съставяне и проверка на "пакета за оцеляване". Пакетът позволява на пилота да оцелее в продължение на няколко дни след аварийно кацане - съдържа храна и лекарства, наред с други неща.

Още: Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Обучението подготви украинците за всички възможни рискове при мисия на F-16. В крайна сметка това ще осигури и по-добра защита на украинските пилоти, съобщиха от Министерството на отбраната на Нидерландия.

Снимка: Getty Images

Програмата е създадена от клъстера за оборудване за безопасност на полетите (VVU). "Пилотите на F-16 всъщност поставят живота си в ръцете на войниците, които поддържат самолетите. В момента, в който излитат, те знаят, че могат да разчитат на знанията и уменията на тези хора и че самолетът е в изправност", посочва представител на нидерландското военно ведомство.

Нидерландия е и съинициатор на Европейския център за обучение на F-16 заедно с Румъния. Към момента на центъра са предоставени 11 самолета.

Още: F-16 е още по-близо: Украйна получи първия симулатор (ВИДЕО)

F-16 за Киев - кой пое ангажимент?

Припомняме, че Дания, Белгия, Нидерландия и Норвегия обещаха F-16 на Украйна. Наскоро стана ясно, че Осло може да прати на Киев 22 самолета, като поне 12 от тях са на оперативно ниво, а другите може да се ползват за резервни части.

Нидерландия е обещала 24 изтребителя за Украйна. Страната планира да даде на Киев американски самолети тази есен и ще започне да ги прехвърля на партиди "след лятото".

За Белгия се знае, че ще предостави самолетите още тази година, а същото обяви и Дания - изтребителите от Копенхаген ще пристигнат най-напред от всички останали в Украйна.

Още: Първите F-16 от Дания ще пристигнат в Украйна до месец*

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес