Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинската църква: Руският патриарх Кирил да бъде лишен от престол, проповядва ерес

26 май 2022, 17:21 часа • 4327 прочитания

Православната църква в Украйна (ПЦУ) е поискала от Вселенския патриарх Вартоломей и главите на поместните църкви да лишат патриарха на Москва и цяла Русия Кирил от престола му. Причината – ПЦУ го обвинява в ерес. Това заяви предстоятелят на украинската православна църква Епифаний в Twitter.

„Архиерейският събор на ПЦУ се обърна към Вселенския патриарх и предстоятелите на поместните църкви с молба да осъдят духовните престъпления на Кирил Гундяев и да го лишат от престола поради разпространението на еретично етнофилско учение за „Руския свят“ и разпространението на схизма сред православните“, написа Епифаний.

Етнофилетизъм е предпочитание на националните интереси пред общоцърковните. Подобно обвинение за последно е отправено от Вселенската патриаршия срещу Българската православна църква (БПЦ) заради решението ѝ да провъзгласи автокефалия от Константинополската църква по време на борбата за освобождение от Османската империя. На събора си през 1872 г. Константинополската църква осъжда етнофилетизма като ерес.

Православната църква на Украйна беше създадена през 2018 г. в Киев чрез обединение на две отделни структури, включително Киевската патриаршия. По-късно ПЦУ получи автокефалност от Вселенския патриарх Вартоломей. Руската православна църква не признава каноничния статут на ПЦУ.

Патриарх Кирил се превърна в изключително противоречива фигура от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Той напълно подкрепя войната, водена от Владимир Путин и защитава редовно опорките на Кремъл за „специалната операция“ в съседната страна.

Малко преди Великден патриарх Кирил призова руснаците „да не се поддават на изкушението на врага“, който се стреми да разруши „единството между православните християни“.

По време на литургия на 3 май той заяви, че Русия не е нападала никоя държава - въпреки случващото се в Украйна. „Не искаме да воюваме с никого, Русия никога не е нападала никого. Удивително е, когато една велика и могъща държава не е нападнала никого, а само защитава границите си“, каза тогава Кирил.

Позицията му беше подложена на критики и от папа Франциск, който разговаряше с руския патриарх чрез Zoom. Главата на католическата църква разкри, че 20 минути Кирил чел от лист хартия „всички причини, които обясняват войната“.

„Изслушах го и след това отговорих: "Не разбирам нищо от това. Братко, ние не сме държавни служители, не трябва да говорим на езика на политиката, а на езика на Исус“, сподели папа Франциск. „Ние сме пастири на едно и също свято Божие стадо. По същата причина трябва да търсим път към мира, трябва да спрем военните действия“.

Заради всичко гореизброено Европейската комисия предложи в началото на май ЕС да наложи санкции срещу руския патриарх. Предложението е включено в шестия пакет от наказателни мерки срещу Москва, който все още не е официално одобрен.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес