Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Украинците разбиха много митове за мощта на Русия": Нейнски за офанзивата в Курск

19 август 2024, 08:21 часа • 5144 прочитания

"Украинците разбиха много митове за мощта на Русия. Това каза в сутрешния блок на бТВ Надежда Нейнски, която беше външен министър по времето на правителството на Иван Костов. 

Думите ѝ бяха във връзка с украинската офанизва в Курск, започнала на 6 август. 

Митът за мощта на Русия е развенчан

"На практика с тази офанзива на Украйна, се разбра, че Русия няма тези червени линии, за които се говореше. Вие знаете, че Русия неведнъж е казала, че при агресия срещу нея ще отговори с ядрено оръжие. Видя се, че това нещо не е вярно", коментира Нейнски. 

Бившият външен министър смята, че много психологически бариери са били преминати след операцията в Курск. 

"Психологически в съвременното общество това е много голям аргумент за европейските правителства, но и за американското. Каквато и да е развръзката от изборите в САЩ, съм убедена, че това, което правят украинците на фронта, ще бъде в тяхна полза", смята Нейнски. ОЩЕ: Украйна разрушава ключови мостове в Курск: Какво означава това за Русия?

Целта на операцията в Курск

Според нея основната цел на украинската страна е да предотврати и да ограничи нападенията, които има от руска територия.

"Това е може би едно от най-тежките последици от руската офанзива. С тази офанзива целят да променят началната точка, от която ще бъдат водени едни бъдещи преговори за мир между руската и украинската страна", смята Нейнски. 

Тя обърна внимание, че по официални данни производството на военна промишленост в Русия, възлиза около 7% от БВП. "На практика цялата руска икономика е военизирана. Украйна е демократична държава и не може да си позволи да поддържа такава икономика. Очаква се, че при мирни преговори западните правителства да намалят доставките на оръжия и това ще даде възможност на Русия да има голямо предимство", смята тя. 

"Украинците доказаха, че не са готови да правят отстъпки по отношение на територията. Русия както винаги иска мир, но при нейните условия", посочи още Нейнски.

По думите ѝ предишните 6 месеца се е усещала умора в Запада. Тя отбеляза, че това се дължи на забавянето на голяма част от доставките на оръжия, което пък е дало възможност на Русия да проведе няколко огромни акции в Украйна. 

Кризата в Близкия изток

Надежда Нейнски не очаква Иран да нападне след убийството на лидер на "Хамас". Според нея страната в момента показва, че не е готова да отговори драматично, както се очакваше. Тя обърна внимание и на посещението на външния министър на Великобритания и на държавния секретар на САЩ в Близкия изток.

"Три са основните цели, които се преследват, а именно освобождаването на останалите израелски заложници, прекратяването и извеждането на израелските войски от Газа и връщането на палестински затворници. Диалогът, който се води, дава шанс за мира, независимо, че Близкият изток винаги е бил зона, в която е имало изненади", заяви Нейнски. ОЩЕ: Нова надежда за мир: Блинкен се завръща в Близкия изток за преговори в Газа

Изборите в САЩ

Нейнски направи един по-различен коментар на изборите. Според нея извън политиката - тази кампания, ще бъде и битка с предразсъдъците.

"Дали Америка е готова да избере една жена на най-високия пост, но и на практика в света. Това ще бъде въпрос, чийто отговор не се знае . Ако жена стане президента на САЩ, това ще бъде голяма стъпка в преборването на предразсъдъците", смята още Нейнски. ОЩЕ: "В колежа работех в McDonald's": Камала Харис с лична изповед (СНИМКА)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес