Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украинци предложиха думата "рашизъм" да се включи в речниците на Оксфорд и Кеймбридж

10 май 2022, 07:55 часа • 6277 прочитания

Украинци искат да се добави думата „рашизъм“ в речниците на Оксфорд и Кеймбридж, а група от киевски творци и комуникатори са подали официални заявления, съобщава изданието НВ.

Информационната кампания е наречена #BrandNewFascism и всеки може да се присъедини към нея, като използва хаштаговете #BrandNewFascism #Rashism #Ruscism.

Активистите заявяват, че думата "рашизъм" сега се използва от украински журналисти, телевизионни водещи и лидери. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също я използва в речите си. Освен това чуждестранни авторитетни медии започват да я обясняват на публиката си.

„Сега ние, украинците, предлагаме да се добави думата „рашизъм“ (на английски: rashism или ruscism) към официалните речници на английския език, който е основният език на международната комуникация, за да назовем идеологията и властния руски режим, който започна войната и извърши военни престъпления в Украйна, Грузия, Чечения и Сирия”, казват активистите.

Инициаторите добавят, че през последните години най-голямата гордост на страната агресор е победата над фашизма и нацизма във Втората световна война.

„Освен това статутът на победител се явява за руската власт основата на нейната самолегитимация и самоуважение. Но днес всичко свидетелства, че Русия на XXI век по отношение на своята идеология и методи на водене на война се явява реинкарнация на фашизма, който се е преродил под формата на „рашизъм“, отбелязват инициаторите.

Организаторите на кампанията ще изпратят писма до украинските институции и най-големите журналистически съюзи в света.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Хиляди на "Поход срещу руския фашизъм" в София (ВИДЕО И СНИМКИ)

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес