Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уилям Хейг: Русия въздейства пряко и не иска избори за нов украински президент

07 май 2014, 17:08 часа • 14204 прочитания

Русия използва бойци под прикритие и "огромна пропаганда", за да предотврати провеждането на президентски избори в Украйна на 25 май, заяви британският външен министър Уилям Хейг по време на визита в Киев, предаде БГНЕС.

Ако Москва успее, това би било "ужасен удар за демокрацията", заяви Хейг, който обвини Русия, че се опитва да организира референдум за независимост в Източна Украйна този уикенд, за да подкопае президентските избори на 25 май. Хейг, който говори на пресконференция след среща с украински лидери, каза, че украинските военни не се борели само с проруски сепаратисти, но също и със специалните сили, които Русия изпрати в Крим преди анексирането през март.

"Ясно е, че водещите елементи в тези сили - тяхното обучение, оборудване, идентично поведение с това на натрапниците в Крим, не са просто проруски сили, те бяха сили на Русия", заяви Хейг. Целта на Русия е да предотврати президентските избори в Украйна на всяка цена, допълни той.

Британският външен министър заяви още, че референдумът и въоръженият бунт представляват "неприемлива" намеса от страна на Москва. Той допълни, че Великобритания работи тази седмица с партньорите си от ЕС по нови санкции срещу Русия, за да окаже натиск за промяна на курса. Европейският президент Херман Ван Ромпой също предупреди за възможни нови санкции срещу Русия.

Западните поддръжници на Киев искат деескалация чрез диалог, каза още Хейг. Той обаче предупреди, че безредиците в Източна Украйна, които според Запада са предизвикани от Русия, "може да са претекст за военна намеса", въпреки че е трудно да се предполага какви са намеренията на Москва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес