Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Убиецът на учителя във Франция е контактувал с джихадисти в Сирия

23 октомври 2020, 15:17 часа • 3084 прочитания

Разследването на убийството на френски учител се обърна за съдействие към Сирия, където убиецът е имал контакт с джихадисти, съобщи АФП.

Установено е, че убиецът -18-годишният чеченец Абдулах Анзоров, е имал контакт с рускоговорящ джихадист в Сирия, чиято самоличност все още не е известна.

Вестник „Паризиен” съобщи в четвъртък, че предполагаемият контакт на Анзоров е бил установен чрез IP адрес, който е проследен до джихадист в Идлиб.

От засеченото аудиосъобщение след убийството Анзоров казва на руски език, че е „отмъстил за Пророка“, когото учителят е показал „по обиден начин“.

В записа, който съдържа няколко препратки към Корана и към групировката "Ислямска държава", той казва още: "Братя, молете се Аллах да ме приеме като мъченик".

Съобщението е публикувано в социалните мрежи във видео, придружено от два туита, един от които показва отрязаната глава на жертвата и друг, в който Анзоров признава за убийството.

Много от учениците на Пати са видели тези снимки преди да бъдат свалени от мрежата.

В сряда Франция отдаде почит на Самуел Пати, който беше обезглавен на улицата от Абдулах Анзоров, защото е показал в час карикатури на пророка Мохамед, докато са разисквали с учениците въпроса за свободата на словото.

Убийството на Пати шокира Франция и предизвика масови протести в няколко френски града.

"Ислямистите искат да ограбят нашето бъдеще, но никога няма да го получат", заяви президентът Еманюел Макрон.

Седем души са обвинени в съучастие в „терористичен акт” включително двамата ученици, съответно, на 14 и на 15 години, които са помогнали да на убиеца, идентифицирайки учителя. Другите обвиняеми са бащата на ученика Брахим К. и ислямисткият активист Абделхаким Сефриуи, които в социалните мрежи са представили учителя като мишена. Останалите трима са приятели на Анзоров, единият от които твърди, че го е откарал до мястото на престъплението, докато друг го е придружавал при закупуването на оръжие.

Междувременно във френските медии се появи информация, че кметът на град Брон Жереми Брео е заплашван с обезглавяване. Надписите със заканите са били изписани на различни места в града.

Самият Брео заяви, че действията му „пречат на някои престъпници”, но той няма да отстъпи. По време на управлението му броят на полицейските служители е увеличен със 70 % и се води сериозна борба срещу трафика на наркотици, което вероятно е станало и причина за заплахите.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес