Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туск: Русия има полза от по-слаб ЕС

19 юли 2021, 13:52 часа • 1237 прочитания

Бившият полски премиер Доналд Туск заяви, че ще „направи всичко“, за да запази Полша в ЕС, в първото си телевизионно интервю след завръщането си в полската политика.

В изказване по частната телевизия TVN24 бившият ръководител на Европейския съвет заяви, че лидерът на партия "Право и справедливост" Ярослав Качински "винаги се е представял за антируски политик".

„Вероятно парите на ЕС и все още проевропейските настроения сред избирателите на PiS са единствените спирачки, които пречат на PiS и Качински да напуснат открито Европейския съюз“, добави Туск.

Той засегна продължаващия спор между Полша и ЕС относно функционирането на Дисциплинарната камара на Върховния съд и неотдавнашното решение на Съда на ЕС.

„Имаме работа с PiS, които постоянно обтягат отношенията между Полша и ЕС и неговите институции“, каза той. „Целта ѝ е да отслаби Европейския съюз, да отслаби взаимните връзки, да подкопае авторитета на институцията и в крайна сметка това да доведе до напускане на Полша от ЕС и определено по-слаб ЕС“, добави Туск.

„Полша не е сама в това, имаме и Унгария на Виктор Орбан“, каза още Туск, отбелязвайки, че „ако още държави се опитат да навредят на собствения си ЕС, това може да означава краят на тази организация“.

Според Туск управляващите партии в Полша и Унгария „било умишлено или случайно, вървят ръка за ръка с Русия, която не възразява срещу по-слаб ЕС като своя стратегическа цел“.

Изпълняващият длъжността председател на Civic Platform (PO) спомена също разговорите си с бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън.

„Европейският съюз няма да се разпадне вдругиден, това са процеси, които могат да отнемат години. Но си спомням разговорите с Дейвид Камерън, когато той каза: „Не се страхувайте, определено няма да напуснем Съюза“. Изведнъж, след шест месеца, се случи нещо противно на намеренията на управляващите”, каза Туск.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес