Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турски дипломати търсят убежище в Германия

08 октомври 2016, 11:06 часа • 1731 прочитания

Най-малко трима турски дипломати са потърсили убежище от германското правителство след неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли.

Според информация на няколко германски медии между потърсилите убежище от Берлин е и военният аташе на турското посолство в Германия полковник Айхан Даглъ, който след опита за преврат изчезнал заедно със своята съпруга, съобщи БГНЕС.

Исканията за убежище са подадени, след като турските власти премахнаха статута на стотици дипломатически паспорти в опит по-лесно да задържат дипломатите, заподозрени във връзки с извършителите на преврата.

Анкара обяви за невалидни паспортите на осем свои дипломати в Германия, чиито притежатели обвини във връзки с проповедника Фетхулах Гюлен, сочен за организатор на преврата.

Германските медии се позовават на правителствени източници, които не изключват възможността броят на търсещите убежище дипломати да се увеличи.

Според Федералното бюро за миграция и бежанци тримата дипломати все още не са получили отговор на молбите си, тъй като решението за това ще отнеме по-дълго време, пише „Зюддойче цайтунг“. Според изданието Анкара все още не е реагирала спрямо молбите за убежище, като тримата дипломати все още се ползват с имунитет.

Въпросът с турските представители в Германия идва след продължило няколко месеца изостряне на отношенията между Берлин и Анкара. Причина за това стана решение на Бундестага от юли да приеме резолюция, в която масовите убийства на арменци от Османската империя по време на Първата световна война се определят като геноцид.

Впоследствие Анкара отказа достъп на германски депутати до базата „Инджирлик“, където има разположени германски военни и военно оборудване.

Затопляне на отношенията настъпи, след като правителството заяви, че приетата от парламента резолюция няма обвързващ характер за кабинета.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес