Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Туристическият сезон в Гърция се увеличава

04 октомври 2024, 06:45 часа • 2308 прочитания

Особено положителната първа половина на 2024 г. по отношение на пристиганията и приходите от туризъм е резултат от по-широки промени в предпочитанията на посетителите в Гърция - предпочитания, които се простират отвъд класическия продукт за слънце и море в търсене на уникални дестинации и преживявания.

Още: Кипър и Гърция подписаха меморандум за "най-дългия в света" подводен електрически кабел

Тихата трансформация на гръцкия туризъм

Горепосочените оценки, които се споделят от все повече участници в сектора, са до голяма степен документирани в проучване на отдел „Икономически анализи“ на Националната банка, озаглавено „Тихата трансформация на гръцкия туризъм“, пише БГНЕС. 

Тази година се очаква да се превърне в нов етап за гръцкия туризъм, като броят на пристигналите туристи ще достигне 36 милиона, което е с 10% повече от миналата година, според Националната банка. В същото време „зад тези високи цифри се крие едно по-малко шумно, но по-съществено развитие: Гръцкият туризъм постепенно се променя“, се казва в проучването, което се отнася до прехода към по-малко сезонен модел, който е в пълно съответствие с новите международни тенденции в търсенето.

За втората половина на годината се очаква положителните резултати да продължат, макар и с по-малка динамика (+8%), „но запазвайки ключовата си роля в годишния резултат поради високата сезонност“ - т.е. по-малко увеличение, но много по-голям брой пристигания. Тази прогноза се подкрепя от предварителните данни за пристиганията за периода юли-август (+6-7 %) и водещите показатели за есента, показващи планирането на местата за самолети и съществуващите резервации, както и бъдещата дейност на хотелите.

Още: Буря връхлетя Халкидики, има наводнени пътища

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес