Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп обеща на Зеленски "много бързо" спиране на войната

27 септември 2024, 18:06 часа • 1437 прочитания

Американският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви, че ще се ангажира с усилия за мир както с Украйна, така и с Русия, с цел да прекрати конфликта. Обещанието дойде в присъствието на украинския лидер Володимир Зеленски преди среща между двамата в Ню Йорк, съобщи Reuters.

В своето изявление пред журналисти в "Тръмп Тауър" Зеленски пък подчерта, че възнамерява да обсъди с Тръмп своя "план за победа" на Украйна. Още: Ядрената заплаха на Путин пак ще спре Запада да помогне решително на Украйна: Оценка от САЩ

Тръмп похвали украинския лидер, но същевременно отбеляза, че поддържа добри отношения и с руския диктатор Владимир Путин

"Имаме много добри отношения със Зеленски, а както знаете, аз също имам много добри отношения с президента Путин. Ако спечелим изборите, мисля, че ще разрешим този конфликт много бързо", заяви Тръмп, визирайки предстоящите президентски избори в САЩ на 5 ноември. 

Той също така коментира, че при победа на кандидата на демократите Камала Харис, "няма да имате каквато и да било победа".

Срещата на Тръмп със Зеленски се провежда в контекста на предишни критики от страна на Тръмп към украинския лидер по време на предизборната кампания.

Зеленски, който е в Ню Йорк за Общото събрание на ООН, вече се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, която е кандидат на демократите за президент на изборите на 5 ноември. Още: "Важно е да се разбираме на 100%": Тръмп публикува получено писмо от Зеленски

Зеленски заяви, че е решил да се срещне и с Тръмп, и с Харис по време на визитата си в САЩ, тъй като осъзнава, че страната му не може "да спре Путин" преди американските избори и иска да обсъди въпроса и с двамата потенциални бъдещи президенти. Той подчерта също така, че "Путин не може да спечели".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес