Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трус в Сърбия, близо до българската граница, в Чили плащат компенсации за земетресение

29 април 2016, 07:25 часа • 1504 прочитания

Лек трус с магнитуд 3,6 по скалата на Рихтер и много голяма дълбочина бе регистриран на 59 километра северозападно от София в 22:51 часа в четвъртък. По данни, обобщени от Европейския средиземноморски сеизмологичен център огнището се намира на 587 километра под повърхността на Земята.

Епицентърът е на територията на Сърбия на 19 километра северозападно от българския град Драгоман.

Междувременно граждански съд в чилийската столица Сантяго нареди на властите в държавата да платят 1,84 милиарда чилийски песос (2,4 милиона евро), на 21 роднини на загинали при цунами през 2010 година.

Съдът призна, че отговорност за смъртта на хората носи Националната служба за извънредни ситуации (Onemi) и Хидрографската и океанографска служба на чилийския военен флот, които не са уведомили гражданите за опасност от цунами своевременно. "Хората можеха да бъдат спасени, ако тези агенции са изпълнили задълженията си в съответствие със закона", се казва в решението.

Според решението на съда парични компенсации трябва да получат семействата на тези, които загубиха живота си в крайбрежните градове Сан Антонио, Конститусион, Талкахуано и Томе, както и на остров Хуан Фернандес. Различни обезщетения ще получат 74 техни роднини.

През февруари 2010 г. мощен трус удари част от Чили. Трусът с магнитуд 8,8 бе последван от цунами. В резултат на катастрофата загинаха 525 души.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес