Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Троловете на Путин в действие: Разкриха фейковете им и как промиват мозъци в Европа

18 септември 2024, 10:39 часа • 3729 прочитания

Мащабно журналистическо проучване разкри операциите на руските тролове в Украйна и Европа, чиято цел е да се разпространяват прокремълските наративи, "облечени" като факти.

Германските медии Süddeutsche Zeitung, NDR и WDR , както и естонското онлайн издание Delfi, са получили и анализирали теч на вътрешни документи на „Агенцията за социален дизайн“ (ASD) - организация, подлежаща на санкции в ЕС и САЩ, която според американските правоприлагащи органи работи от името на администрацията на президента на Руската федерация.

Проектът „Схеми“ на "Радио Свобода"/"Свободна Европа", в сътрудничество с десетки европейски редакции, също е проучил хиляди изтекли файлове. В рамките на проекта „Фабрика за фалшификати“ журналистите откриват, че ASD, която се управлява от руснака Иля Гамбашидзе (определян като един от най-активните "информационни бойци" на Москва), използва дезинформация в различни посоки. Например да дискредитира Украйна, нейното висше ръководство и граждани, както и лидерите на западните държави, които подкрепят Киев. В същото време агенцията насърчава интересите на Русия и на онези европейски политици, които ги защитават.

Източници от западното разузнаване съобщават, че според тяхната оценка получените от журналистите файлове са автентични.

Още: Руската пропаганда готви удар по детско заведение - отсега набеждава Украйна в бъдеща "провокация"

"Руските идеологически войски" и връзката с Путин

Руската „Агенция за социален дизайн“ се позиционира като организация, която осигурява на клиента пълна медийна подкрепа - анализ на западното информационно поле, идентифициране на потенциални заплахи и предложения за противодействие на тези предизвикателства, както и тяхното изпълнение. Това се посочва във видеопрезентация на компанията, която не е публична, но е достигнала до журналистите при теча.

Ръководителят на агенцията Иля Гамбашидзе се появява във видеото, а глас зад кадър казва, че "няма смисъл да се крие повече" - кампанията "Двойник" била вече разкрита от френското разузнаване (вижте видеото в сайта на "Радио Свобода/Свободна Европа"). Същността на "Двойник" се състоеше в създаването на дублиращи сайтове на авторитетни медии като френския вестник Le Monde или германското списание Der Spiegel, както и публикуването на статии, дискредитиращи Украйна. Тя обхващаше също така САЩ и Израел. Meta скоро нарече "Двойник" най-голямата руска специална операция, с която се е сблъсквала от 2017 г. насам.

Интересното е, че по дрехите на Гамбашидзе има нашивки „Руски идеологически войски“ и „командир на специални части“.

Още: Почти СССР: В Русия отделят 1300 часа за промиване на мозъци в училище (ГРАФИКА, СНИМКИ И ВИДЕО)

Американските правоприлагащи органи директно обвиняват ASD, че работят за Кремъл, а кураторът на дейността им се казва Сергей Кириенко - първият заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия, диктатора Владимир Путин. В кампанията "Двойник" има и друг служител на издирвания от съда в Хага авторитарен лидер - София Захарова, която работи в отдела за развитие на информационните и комуникационните технологии в администрацията му.

Според видеопрезентацията екипът на Гамбашидзе работи в три направления:

  • Мониторинг - група от 24 служители ежедневно анализира проруски и антируски статии и постове на повече от 1000 лидери на общественото мнение на шест езика и изготвя доклади за потенциални следи;
  • Анализ - специалистите на агенцията проучват целевата аудитория и формират така наречените „тъмни стаи“ за изпълнители.
  • Творчество - авторите пишат статии, като се съобразяват с журналистическия стил, присъщ на избраната държава, а илюстраторите създават карикатури за тях. За четири месеца, от януари до април 2024 г., екипът на Гамбашидзе е изготвил 39 899 материала. Сред тях са „постове (31 059), видеоклипове и видео миймове (4641), дълги и кратки статии (1455), миймове и графики (2516), фалшификати - специални съобщения (238)“.

Още: Половината българи са против Путин, сред останалите - мечти за комунизъм и авторитаризъм: Проучване (СНИМКИ)

Снимка: iStock

Фалшификация на документи, включително украински

ASD се занимава и с разпространението на фалшиви официални документи. Журналистите от "Схеми" например са открили доказателства за фалшифициране на украински правителствени документи. Пример - документ, за който се твърди, че е от украинското министерство на отбраната: заповед до началниците на части и подразделения на въоръжените сили да не потвърждават „информацията за наличието на военнопленници за размяна на борда“ на Ил-76, който се разби в Белгородска област на Русия през януари 2024 г. Целта на този фалшификат, според придружаващите го документи, е да се обвини украинското военно ръководство в цензура и укриване на истината за катастрофата. Русия твърди, че на борда е имало 65 украински военнопленници и обвинява ВСУ за свалянето на самолета. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви, че Ил-76 е превозвал ракети С-300, които Русия използва за обстрел на Украйна.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) отбеляза, че Русия използва катастрофата на Ил-76, за да посее недоволство сред украинците и да подкопае западната помощ за страната.

Още: Киев: Ако имаше украински военнопленници на сваления Ил-76, Лавров щеше да е оревал вече целия ООН

ASD са направили и фалшификат на заповед, за която се твърди, че е издадена от главнокомандващия въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирски, в която капитулацията на военнослужещите се приравнява на държавна измяна. Целта на фалшификата, както се посочва в описанието на задачата на руската агенция, е „да се дискредитира военно-политическото ръководство на Украйна и да се деморализират въоръжените сили“.

Друга цел е да се посее разделение сред украинското общество по теми като мобилизацията, жертвите на бойното поле, ограниченията на свободата на словото по време на военното положение, намаляването на военната помощ, корупцията и контраофанзивите.

Смешното обаче е, че украинските потребители често сами разобличават руските следи поради граматически и логически грешки.

Измислени истории - "лошите украинци" в Европа

Екипът на Гамбашидзе създава и възпроизвежда в социалните мрежи измислени видеоистории, стилизирани като материали на западни медии. За един от тях се твърди, че е с автор германския таблоид BILD. В него се казва, че украинските бежанци, в опит да изгорят руското знаме, са подпалили къщата на германците, които са им дали подслон.

Още: Свят на тролове и промиване на мозъци: Руският шпионаж отвътре

Още през май 2022 г. проектът StopFake обърна внимание на тази видеоистория. Проверителите на факти доказаха, че тя е фалшифицирана, а самата история за пожара е измислена. Видеоклипът е съставен от стари записи от 2013 г. и 2021 г. Въпреки това в началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна този сюжет беше активно разпространяван както от рускоезичните канали в Telegram, така и от немскоезичния Deutchtruth и италианския Veritaitaliana.

При ASD името на този видеоклип е посочено в графата „Задачи“ и е със статус „Произведено“ - т.е. целта на руските тролове е била изпълнена. В същия файл са отбелязани като изпълнени и други „задачи“, които очевидно са били насочени към дискредитиране на украинците в чужбина. Например, че украинец в Неапол решил да ограби магазин. Друг пример за фалшификат, създаден от ASD за западната аудитория, е предполагаема търговия в "тъмната мрежа" с украински деца, които уж били изпращани от Лвов в ЕС.

Историите се измислят от служителите на ASD, след което те обсъждат създаването им и следят за разпространението им, анализира журналистическото разследване.

Още: Руските лъжи за геноцида в Донбас: Признания от хора на Пригожин (ВИДЕО)

Ето някои примери за готвени фалшификати:

  • да се създаде фалшификат, според който украинците, намиращи се в Европа, се присъединяват към "Ислямска държава" (ИДИЛ);
  • да се създаде фалшификат, че украински тийнейджъри са изнасилили 12-годишната Марта Менгел в германския град Рощок.

Дори Илон Мъск споделя един от миймовете на ASD в профила си в X.

Опит за влияние върху евроизборите

Разкрито е, че ASD е опитала да повлияе на изборите за Европейски парламент през юни тази година. Целта е била да се помогне на крайнодесните, които според екипа на Гамбашидзе биха популяризирали проруски наративи.

Как става това? Предлага се „провеждане на комплексна контракампания срещу либералните глобалисти, тяхната платформа и видни представители“ - например председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя трябва да обхване основно Германия, Франция, Испания, Италия и Полша. Кампанията се състои от четири основни точки:

  • необосновано всяване на страх, по-специално по отношение на евентуално руско нападение срещу ЕС;
  • критикуване на подкрепата за равенството между половете и правата на ЛГБТ като подлудяваща „нашите деца“;
  • да подкопае настоящата икономическа политика, като използва примери за висока инфлация и безработица;
  • да обвини глобалистите от ЕС в тоталитаризъм и милитаризация, „както в Украйна“.

В крайна сметка, въпреки че мнозинството от местата в Европарламента останаха за демократичните сили, рейтингът на десните се повиши. В изтеклите документи екипът на Гамбашидзе си приписва заслуги за това. В документа се отбелязва, че лидерите на десните партии невинаги оправдавали очакванията на Русия - споменати са имената на лидера на крайнодесния "Национален сбор" във Франция Марин льо Пен и на италианския премиер Джорджа Мелони.

Още: "Tроловете на Путин" от Йесика Аро – цялата истина за руската информационна война

Помощ за кумеца на Путин

Според изтеклите документи екипът на Гамбашидзе стои както зад стартирането, така и зад популяризирането на „политическото движение“ на прокремълския политик Виктор Медведчук - „Друга Украйна“. Този проект разпространява антиукраински наративи на страниците си в социалните мрежи и на уебсайта на т.нар. политическо движение.

Още: Русия е давала до 1 млн. евро месечно на крайнодесни политици в Европа

Виктор Медведчук - украинският бизнесмен и проруски политик, чиято дъщеря е кръщелница на диктатора Владимир Путин, е обвинен в държавна измяна в Украйна.

Снимка: Виктор Медведчук, източник: Служба Безпеки України

ASD са предложили той да бъде представен като „последователен борец за мирното бъдеще на Украйна“, който „говори за предимствата на започването на мирен диалог като алтернатива на възможна ядрена война“ и който изказва тезата, че „Украйна трябва да бъде спряна като полигон за изпитания на западни оръжия“. С множество публикации в социалните мрежи Медведчук е популяризиран, но накрая самите ASD отчитат, че персонажът му предизвиква предимно негативни коментари в руската социална мрежа Вконтакте.

Още: Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес