Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три условия украинският пробив в Запорожието да се превърне в значим успех (ВИДЕО)

25 септември 2023, 09:35 часа • 10760 прочитания

Безспорно украинската контраофанзива в момента е най-гореща в западната част на Запорожка област – направлението от Орехов към Токмак и Мелитопол. Там ситуацията е изключително динамична, а боевете са много тежки, докато в другото направление, на границата между Донецка и Запорожка област (Велика Новоселка - Бердянск) има затишие. Там, според телеграм канала на отряда "Восток", част от милициите на т.нар. ДНР (Донецка народна република) руснаците използват всеки ден и час без много активни битки, за да опитват да възстановяват разрушени от украинската артилерия защитни позиции и пробити минни полета: Украински пробив в Запорожието има, победа - не. Лавров говори за мир чрез война (ВИДЕО)

Моментната ситуация в Запорожието

В този сектор на фронта, украинците атакуват в три посоки – от Работино (10 километра южно от Орехов) към Новопокроповка (13 километра южно от Орехов), от запад при Върбово (18 километра югоизточно от Орехов), като там вече има геолокализирано видео, споделено от политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, че украинците влизат в селището и от север към Върбово. Специално за пробива от запад при Върбово ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) цитира и твърдения на руски военен блогър, свързван с руските ВВС – че украинците успяват и продължават все повече на изток. От снощи има твърдение на същия източник, че половината от Върбово вече е под украински контрол, като и че командването на случващото се не е в ръцете на генерал Михаил Теплински, който ръководи руските ВВС. Руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов обаче отрича тези твърдения на "колегите си" в сутрешния си обзор и твърди, че няма украински успех при Върбово. Дори ISW посочва, че свързваният с руските ВВС и Теплински канал в Телеграм (ВДВ за Теплински) може да преувеличава какво става в момента при Върбово нарочно, защото е единственият такъв руски източник с толкова тревожни за руснаците твърдения.

Според дневния анализ на ISW, части на 42-ра мотострелкова дивизия от 58-ма руска армия, на 76-та бригада на руските ВВС и на 7-ма дивизия на руските ВВС отговарят за руската защита в Запорожието. 42-ра дивизия основно се бие при Новопокроповка (13 километра южно от Орехов), 76-та бригада – при Копани (11 километра югозападно от Орехов), а 7-ма дивизия – по линията Норопокровка – Върбово (13 – 18 километра юг-югоизток от Орехов). Има данни и, че части от 56-ти полк на 7-ма дивизия на ВВС са разположени на около 5 километра северно от Върбово, при Новофедоровка. Има твърдения на руски военни блогъри, че 76-та бригада и 7-ма дивизия са имали за задача да осъществят оперативно обкръжаване на украинския участък на фронта след превземането на Работино, но са се провалили.

Тактически дилеми

Предвид украинската атака от север към Върбово е възможно 56-ти полк на 7-ма дивизия на руските ВВС при Новофедоровка да бъде откъснат от другите руски сили – от това се опасява същият руски военен блогър, който говори как половината Върбово вече е в украински ръце. Съответно, оценката на блогъра е, че може да се наложи Новофедоровка да бъде изоставена и 56-ти полк да отстъпи към предварително подготвени защитни позиции на изток. В подкрепа на тези разсъждения, надлежно цитирани в библиографията на дневния анализ на ISW, украинският журналист Константин Машовец твърди, че украинците опитват да заобиколят Върбово от север. А данните на НАСА за топлинни явления също показват, че на север от Върбово има много интензивна стрелба (на видеото се вижда унищожаване на руски наблюдателен пост при Илченково, по магистралата към Токмак – КАРТА).

Самият Машовец поставя и въпроса за целите на руската отбрана – руското военно командване хвърля много усилия в близост до Работино, на цената на много жертви при някои откровено безсмислени в дългосрочен аспект контраатаки по места успява да удържа като цяло засега, вместо да се възползва от изградените защитни съоръжения в дълбочина в Запорожка област, за да реализира "дълбочинна отбрана". Руската доктрина в такива ситуации един ешелон на отбрана да забавя атакуващата сила и да отстъпва в подходящ момент на предварително подготвени защитни позиции по-назад от активния фронт, а втори ешелон да контраатакува – за контраатаките обаче трябват добре обучени и опитни войници. Руснаците печелят време, но за какво – да се организира по-добра отбрана или да се направи мащабна контраатака, пита се Машовец, като уточнява, че и в двата случая Русия трябва да има подготвени резерви, които да разположи бързо. Такива не изглежда да има – нещо, което ръководителят на украинското разузнаване генерал Кирило Буданов изрично говори: Не достигат войници: Русия за първи път изпраща части от 25-а армия в Украйна. Разбира се, има и трети вариант – за целите на пропагандата на режима на Путин локални успехи да се обявяват за генерално големи победи и да се постига политическа изгода. Има слухове, че на руския военен министър Сергей Шойгу е даден срок до октомври да спре украинската контраофанзива и да върне инициативата на страната на руската армия.

При цялата тази динамика, ISW предупреждава: тактически нещата се променят бързо и рано да се прогнозира дали украинската армия ще осъществи оперативен пробив в този участък на фронта. ISW казва и друго:

  • ако руснаците нямат достатъчно резерви за западната част на Запорожието;
  • ако украинците успеят да съхранят достатъчно войници и техника за атака;
  • ако руските защитни позиции след настоящите около Работино (т.нар. Линия на Суровикин) не са така добре подготвени, то Украйна има шанс да пробие - да постигне оперативно значим пробив.

Ако някое от тези условия не бъде изпълнено, "хипотезата (за оперативно значим украински пробив) става невалидна", предупреждава ISW, но дава тон на оптимизъм – няма индикатори, подсказващи значими свежи руски резерви за Запорожието, а украинските успехи при Бахмут държат голяма част от руската армия ангажирана там, вместо да помага в Южна Украйна. Остава обаче неясно има ли Украйна достатъчно резерви, за да продължи тежката контраофанзива, казват американските експерти.

Другите участъци на фронта

(КАРТА) Отново в сутрешния си обзор Семьон Пегов (WarGonzo) казва, че руснаците вече са на позици зад жп линията източно от Клещеевка. Пегов каза вчера сутринта, заедно с още няколко руски военни блогъри, че руснаците си връщат инициативата на северния фланг на Бахмут – с атаки при Дъбово-Васильовка и Орехово-Васильовка (6-10 километра северозападно от Бахмут), като Орехово-Васильовка дори била превзета – визуално потвърждение за такова нещо няма. Има обаче украински твърдения, че руснаците трупат хора и техника и вече имат повече артилерия, което прави атаките им по-трудни за удържане от украинските сили.

В Луганска област, продължават руските твърдения за "постепен напредък" на руснаците и овладяване на украински позиции при Петропавловка и Синковка (7-9 километра изток-североизток от Купянск). Нито едно от тези твърдения не е подкрепено с геолокализирани кадри, което е традиция кажи-речи откакто започнаха руските опити за по-мащабна атака в този сектор. За пръв път от дълго време обаче има руска атака при Билохоровка, на 10-тина километра западно от Кремена – признава го украинският генщаб и казва, че е неуспешна. Тя е преди над 24 часа – в последното денонощие украинският щаб не отчита нищо съществено от руска страна в Луганска област.

ОЩЕ: Данни за нов украински пробив, без ток в голям руски град, бъдещето на ЧВК Вагнер: Обзор (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес