Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Три унищожени руски самолета и един повреден: Сателитни снимки от летище "Белбек" показват нови щети

17 май 2024, 09:32 часа • 2932 прочитания

Разследващият журналист Кристиан Трибърт от The New York Times публикува висококачествени сателитни снимки на последиците от двете украински атаки по летище "Белбек" в окупирания Крим. От тях става ясно, че има общо три напълно унищожени военни самолета на руснаците, както и още един повреден.

Припомняме, че ракети ATACMS поразиха летището на полуострова в две поредни нощи - на 14 срещу 15 май и на 15 срещу 16 май.

Русия се сбогува с два МиГ-31 и един Су-27

Снимките, публикувани от NYT, са на компанията Maxar и на тях вече се виждат в детайли останките от изгорели самолети. Разследващият журналист смята, че два изтребителя МиГ-31 (които изстрелват ракети "Кинжал") и един Су-27 са напълно унищожени, а един МиГ-29 е повреден.

Вчера независимият руски Телеграм канал ASTRA, позовавайки се на източници, съобщи, че при двете нападения са били поразени два изтребителя МиГ-31, като липсваше информация за Су-27 и МиГ-29. Според канала е унищожена и ПВО система C-400, както и склад за гориво и смазочни материали: ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО).

Както на снимки от компанията Planet, и при тези на Maxar се потвърждават повредите по резервоари за гориво и смазочни материали на летището.

Още: Близък до Путин източник "намери виновник" за съсипаното с ATACMS летище "Белбек"

Още един анализ

Анализ на пораженията публикува и украинският офицер от запаса, известен в Twitter с прякора си Tatarigami, но той не предоставя толкова много детайли. Анализът всъщност е на групата Frontelligence Insight, като снимките показват, че в централната част на летището има три големи следи от обгаряния - две на перона за военни самолети и една в района на склада за гориво. Точният диаметър на тези следи не може да бъде определен поради ниската разделителна способност, но изглежда, че те са с размер приблизително над 30 метра.

Снимки от юли 2023 г. потвърждават, че пистата е била използвана за приемане на военни самолети. Заради ниската разделителна способност не е ясно дали някой самолет е бил ударен или унищожен, нито може да се оцени нивото на щетите, но може да се заключи, че ракетите са достигнали до перона, гласи анализът.

Третата следа от обгаряне се вижда в района на склада за гориво. Това вероятно обяснява големия, ярък пожар, наблюдаван на видеозаписите, направени от местни жители, което показва пълното унищожаване на склада. На този етап не може да се определи степента на щетите, нанесени на близките сгради, пише Tatarigami.

Характеристиките и размерът на следите от обгаряне потвърждават, че поне три ракети са поразили целите си. Пораженията от субмуниции може да не са видими при тази разделителна способност и действителните щети може да са по-сериозни от тези, които се виждат на изображенията.

Украинското партизанско движение "Атеш" казва на база свои източници, че е имало точно попадение и вторични взривове часове наред на основния склад за ракети и артилерия на летището (военна част 80189). "Повечето от ракетите за самолетите Су-27, Су-30 и МиГ-31, които тероризират украинския народ, са били съхранявани в този склад. Регистрирани са и значителни щети на инфраструктурата на летището в резултат на вторична детонация", добавя "Атеш".

Жалейки от руските военни блогъри

Популярният руски Телеграм канал "Рибар", поддържан от бивш говорител на Министерството на отбраната в Москва, публикува жалейка след атаките в Крим. "Излишно е да казвам, че дори и най-простите съществуващи навеси щяха да намалят значително щетите, тъй като Въоръжените сили на Украйна използваха ATACMS с касетъчни боеприпаси. Повечето от касетъчните боеприпаси М74 щяха да се взривят на покривите на навесите. Но нямаше навеси, а и няма козирки, ние си имаме свой начин", посочва грешките на руснаците "Рибар".

Припомнете си какво направиха украинците тази нощ - при поредната си атака в Крим за последните дни: Атака с дронове: Украйна спря тока в Севастопол (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес