Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Moscow Times: Опит за атентат срещу главния прокурор на България след като започна разследване за спазването на санкциите срещу Русия

02 май 2023, 09:27 часа • 12707 прочитания

Бомба беше взривена по пътя на кортежа на главния прокурор на България Иван Гешев като жертви са избегнати по щастливо стечение на обстоятелствата. Това пише днес, 2 май, The Moscow Times като свързва инцидента със започналото от Гешев разследване дали се спазват санкциите срещу Русия.

Изданието посочва, че преди вчерашното си пътуване Гешев поиска представители на властите да докладват как България изпълнява санкциите на ЕС срещу Русия и цитира Euractiv, които от своя страна се позовават на съобщението на прокуратурата: „Прокуратурата изисква от Министерския съвет и всички министерства и ведомства, участващи в работата на координационната група [по руските санкции], информация какви конкретни мерки и действия са предприети, какви постановления са издадени във връзка с наложените санкции“. 

ОЩЕ: Ген. Василев за покушението срещу Гешев: Трудно може да се каже, че са професионалисти

Българските власти не са въвели никакви ограничителни мерки срещу руски граждани и компании, включени в санкционния списък на ЕС. В същото време в списъка вече има почти 1400 руснаци и над 170 компании, както и свързани с тях роднини и юридически лица, припомня изданието. През април 2022 г. журналисти от разследващия проект Bird.bg посочиха фигури от „черните списъци“ на ЕС, които притежават имоти в България. Сред тях са роднините на Сергей Чемезов, генерален директор на "Ростех" и член на бюрото на Върховния съвет на партия "Единна Русия"; Максим Топилин, депутат от Държавната дума, който преди това е заемал различни длъжности в правителството; Владимир Плигин, член на Държавната дума от "Единна Русия" (санкции срещу него бяха наложени още през 2014 г.); Депутатът на Държавната дума от "Справедлива Русия" Алексей Чепа и др.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес