Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Такова нагло купуване на избори не е имало": Русия дори не крие престъпленията си в Молдова

20 октомври 2024, 17:14 часа • 7257 прочитания

През последните месеци полицията на летището в Кишинев работи извънредно усилено в търсене на пари в кеш, които могат да бъдат доказателство за руска намеса в молдовската политика.

През май митническите служители започнаха да откриват големи суми пари у пътници, пристигащи със свързващи полети от Москва. Хора, които никога преди това не бяха напускали Молдова, се връщаха след няколко дни в Русия с пачки банкноти: 1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова.

„Почти всички имаха пари - 2000, 3000, 7000 евро“, спомня си началникът на митницата на летище Кишинев Руслан Александров. Самите суми не са незаконни, но схемата е подозрителна. „Имаше определени полети: Москва-Истанбул-Кишинев, Москва-Ереван-Кишинев“, обяснява той. „Обикновено хората не влизат с толкова много пари. Не и от Москва".

Затова полицията и прокуратурата започват да конфискуват парите. Само за един ден те твърдят, че са иззели 1,5 млн. долара. Никой не е поискал парите си обратно.

Още: Молдова пред два важни избора - нов президент и референдум за ЕС

Ролята на Илан Шор

Властите смятат, че паричните "мулета" са били част от мащабна и продължаваща операция за купуване на политическо влияние, ръководена от укриващия се молдовски олигарх на име Илан Шор. Осъден за крупна банкова измама в Кишинев, той понастоящем пребивава в Русия, която не иска да го екстрадира. Шор създаде политически блок в Москва и се счита за оръжието на диктатора Владимир Путин за превземане на Молдова отвътре. Формацията му обаче не беше допусната до участие в президентските избори, които са днес, 20 октомври. Блокът на Шор определено опитва да повлияе на общественото мнение и относно провеждащия се днес референдум "за" или "против" присъединяване към ЕС.

Още: Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

Преди двата ключови вота този уикенд летището в столицата е в готовност. Полетите от всички „високорискови“ маршрути се посрещат от полицаи с кучета, а поне половината от пътниците се спират за допълнително сканиране на багажа.

В неделя президентът Мая Санду се кандидатира за преизбиране на твърдо проевропейска платформа, оспорвана от 10 други кпандидати. Мнозина от тях открито симпатизират на Москва. Гласоподавателите ще могат да гласуват и на референдум за това дали целта на Молдова за присъединяване към ЕС да бъде записана в Конституцията. Всъщност преговорите за членство вече са започнали, но страната води битка за политическата си посока от десетилетия, откакто Молдова получи независимост от Москва при разпадането на Съветския съюз.

Снимка: Мая Санду, Getty Images

Това напрежение между Изтока и Запада се засили след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. След това президентът Санду - бивш икономист от Световната банка, избрана с обещанието да се справи с корупцията - насочи Молдова много по-рязко към Запада. Тя започна открито да определя Русия на Владимир Путин като основна заплаха за сигурността.

Кремъл отрича да играе каквато и да е роля в политиката на Кишинев, но официални лица в страната обвиняват Русия, че действа чрез свои пълномощници, за да наруши и дестабилизира страната - например през губернаторката на Гагаузия Евгения Гуцул, която няколко пъти през годината се срещаше с Путин, или през "депутатите" в отцепническия регион Приднестровие, където всъщност има руски военни.

Още: САЩ: Русия работи за подкопаване на вота в Молдова

Купуване на избори: молдовското оръжие на Путин

„Не знам никъде другаде да е имало толкова нагъл и открит опит за купуване на избори“, казва пред BBC главният антикорупционен прокурор на Молдова Вероника Драгалин. Родена в Молдова, тя прекарва по-голямата част от живота си в САЩ - последно като прокурор в Лос Анджелис - преди да се върне в страната и да започне работа в малък офис на петия етаж на блок от съветската епоха с развален асансьор. Екипът ѝ твърди, че в сътрудничество с полицията е разкрил пирамидална схема за плащане, която Илан Шор и неговата група открито управляват от Русия.

„Става дума за чужда държава, която изпраща пари в опит да повлияе на изборите“, уточнява Драгалин. Тя подробно описва доказателствата, събрани чрез подслушвания, полицейски инфилтрации и свидетели - някои от които нейната служба е оповестила публично. „В началото те се опитаха да изглеждат законни. Сега е почти като че ли демонстративно погазват всички закони и открито влияят върху решението за гласуване. Основната цел е референдумът да се провали".

Според нейния екип, след като куриерите с пари в брой са били открити на летището и този маршрут е бил затруднен, плащанията са започнали да се насочват през санкционирана руска банка - PSB. До началото на октомври 130 000 гласоподаватели са получили плащане по тази схема - около 10% от активния електорат, според началника на полицията Виорел Чернаутяну.

Още: "Русия да не се меси в Молдова": ЕП иска още санкции и съд за оръжието на Путин

„Само през септември са преведени 15 млн. долара", каза той и обясни как могат да проследят средствата и получателите, защото те са предоставили личните си данни, за да открият банкова сметка.

Предлагането на пари или стоки в замяна на гласове е престъпление, за което е възможно да се получи присъда от пет години затвор. Миналия месец с нов закон приемането на пари също беше обявено за административно нарушение в Молдова. Но в една от най-бедните страни в Европа не е трудно да се намерят желаещи да получат пари в брой. Молдовските следователи признават, че не могат да установят източника на средствата, постъпили в банката PSB - дали става дума за руски държавни пари, частен капитал или за парите, за които Илан Шор е осъден за кражба в Молдова.

Самият той е много открит за своите действия и цели. В пост в TikTok Шор призовава за „твърдо НЕ“ на ЕС. След това зове последователите си да изберат „президента, който реша, като човек, с когото мога да работя“. В замяна на това той обещава месечни доплащания на пенсионерите в размер на 5000 молдовски леи - около 260 евро.

Блокирани са медийни компании, свързани със санкционирания от САЩ Шор, канали в Telegram и различни политически групировки. Но посланието му - анти-европейско и симпатизиращо на Москва - все още се промъква в социалните мрежи. Някои остават възприемчиви към него, както и към парите.

Още: Молдова разкри безпрецедентни фалшификации на проруски вот срещу членство в ЕС

Колко важна е Гагаузия?

Иля Узун е голям негов фен. Заместник-губернаторът на Гагаузия, малък автономен район в южната част на Молдова, също така уважава руския диктатор Путин. Казва пред BBC, че това е така, защото харесва силни лидери, които според него „поставят страната си на първо място“. Войната на Русия срещу съседна Украйна не е променила нищо в това отношение. Узун се възхищава на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по същата причина, докато презрението му към ЕС - който наскоро го постави под санкции за „дестабилизиращи дейности“ - се фокусира главно върху правата на ЛГБТ, на които той яростно се противопоставя.

По-късно, когато от британската телевизия питат минувачи в регионалната столица Комрат за референдума за ЕС, няколко от тях отговарят, че ще гласуват с „не“, за да не допуснат „гей парадите“ в града си.

Проруските възгледи и водените от Кремъл наративи винаги са били силни в Гагаузия, където мнозина все още гледат руски държавни телевизионни канали въпреки националната забрана. Напоследък Шор инвестира усилено тук. Заместник-губернаторът многократно го нарича „нашия политически лидер“ и отминава наказателната присъда, сякаш тя е политическа. „Опитайте се да кажете лоша дума тук за Илан Шор и хората ще ви заплюят!“, заявява Узун.

По-късно антикорупционният прокурор пояснява, че използването на дарения за социални разходи не е престъпление. Но насочването на средства на Шор към политически партии е престъпление - и шефката на Узун, губернаторът Евгения Гуцул, е обвинена в това.

Още: Тревоги в Молдова: Очаква се руска намеса в президентския вот и референдума за ЕС

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес