Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свързаните с атентатите в Париж братя Абделслам са били задържани в Белгия и пуснати

18 ноември 2015, 19:05 часа • 4586 прочитания

Двамата братя Абделслам, свързани с атентите в Париж от петък, 13 ноември, са били на подложени на разпит от белгийските власти месеци преди атаките във френската столица, но са били освободени.

Брахим, единият от камикадзетата, взривили се в Париж, и Салах, който се издирва, са били разпитани във връзка с това, че са се завърнали в Брюксел след опит да заминат за Сирия. "Двамата братя са били разпитани след завръщането си, но тогава те не са показали никакви признаци, че могат да представляват заплаха", отбелязаха от прокуратурата, цитирана от БГНЕС.

31-годишният Брахим Абделслам е бил разпитван след завръщането си от Турция, откъдето е направил неуспешен опит да стигне до Сирия. Тогава е бил разпитан и по-малкия му брат - Салах Алделслам, който в момента е най-издирваният човек в Белгия, потвърди говорителят на федералната прокуратура Ерик ван дер Сипт. Братята от брюкселския квартал "Моленбек" обаче не са събудили подозрение у следователите, които не са ги сметнали за заплаха, тъй като не са открили никакви доказателства, че са радикализирани или че участват в терористична групировка, информира БНР. 

Специален комитет започва вътрешно разследване на службите за разузнаване, за да провери дали е имало пропуски, съобщи пред 1-ви канал на телевизията неговият председател Ги Рапай. "Ще направим обективно разследване за това какво са знаели службите и какво - не, преди атентатите в Париж, какви методи са използвали и как са си сътрудничили", каза той.

На журналистически въпрос, дали белгийската полиция е уведомила френските спецсулжби за двамата братя, от прокуратурата отговориха отрицателно.

Предполага се, че единият от братята е близък до Абделхамид Абауд, който се смята за "мозъка" на атентатите от 13-ти ноември в Париж и е издирван.

През последните няколко дни заради атентатите в Париж в Белгия се проведоха полицейски спецакции. При тях бяха задържани осем души - седем от тях през почивните дни и един на 16 ноември по време на най-голямата спецоперация в Моленбек. Шестима от задържаните вече са пуснати на свобода поради липса на улики. Сред тях е 28-годишният Мохамед Абдеслам, брат на единия от атентаторите-самоубийци - 31-годишния Брахим Абдеслам. Техният трети брат, 26-годишният Салах Абдеслам в момента се издирва от белгийската полиция по искане на френските власти. 

При серията кървави терористични атентати, извършени на 13 ноември в различни краища на Париж, загинаха 129 души от различни националности, а стотици бяха ранени. Кървавата баня разтърси света. Във Франция е обявено извънредно положение и усилен граничния контрол. Париж нанесе вече въздушни удари срещу град Рака в Сирия - столица на терористичната групировка "Ислямска държава", която е отговорна за трагедията. 

Същевременно двама загинали терористи и седем задържани членове на терористична клетка е равносметката на антитерористичната спецакция на френските специални части в парижкото предградие Сен Дени от днес.

Френският президент Франсоа Оланд работи активно за създаване на международна коалиция срещу терористите от "Ислямска държава". Следващата седмица предстоят негови срещи с президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес