Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световните лидери срещу Русия: Убийствата в Буча са умишлено клане

05 април 2022, 05:43 часа • 4296 прочитания

Френският министър на правосъдието предложи на Украйна помощ при документирането на военни престъпления. Съобщение за това публикува Ерик Дюпон-Морети в своя акаунт в Туитър.

"Току-що предложих на моя украински колега и на главния прокурор на Украйна оперативната подкрепа на Франция в разследванията, свързани с военни престъпления. Доказателствата трябва да се комбинират, правосъдието трябва да бъде въздадено", каза той.

 

Френският президент Еманюел Макрон нарече кадрите от Буча "непоносими" и каза, че руското ръководство трябва да носи отговорност за тези престъпления. Неговият туит се появи едновременно с изявлението на германския канцлер Олаф Шолц.

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за кризата в Украйна. Двамата са говорили за „нечовешките престъпления“, станали в предградията на Киев, предаде NBC.

Зеленски благодари на фон дер Лайен за „готовността“ на ЕС да предостави финансова и техническа подкрепа за създаването на съвместен екип за разследване на предполагаеми военни престъпления, извършени от Русия в Украйна.

Обединеното кралство пък вече назначи специален съветник, който да съветва Украйна в този процес - опитен съдия от Международния наказателен съд.

Още: новини на тема война-украйна

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес