Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен ден на книгата и авторското право

23 април 2019, 07:45 часа • 5422 прочитания

Днес, 23 април, светът празнува Деня на книгата и авторското право. Датата е избрана, тъй като на днешния ден умират двама от най-големите автори, които познава човечеството - Шекспир и Мигел де Сервантес.

На днешния ден преди 403 години в английското градче Стратфорд он Ейвън умира великият Уилям Шекспир.

Пиесите на неповторимия драматург се играят до ден днешен на хиляди сцени по целия свят. Той създава великолепни трагедии („Хамлет“, „Ромео и Жулиета“, „Крал Лир“, „Макбет“ и др), комедии („Сън в лятна нощ“, „Много шум за нищо“ и т.н.) и исторически драми („Ричард III“, „Хенри VIII“ и др.).

Уилям Шекспир е погребан до олтара на църквата „Света Троица“ в Стратфорд два дни след смъртта си. Малко известен е фактът, че на надгробната му плоча е изсечена епитафия, която съдържа проклятие към хората, които биха преместили останките му. Това е внимателно избегнато при реконструкцията на църквата през 2008 година.

Що се отнася до Сервантес, всъщност той почива на 22 април, макар че за дата на смъртта му е приет 23 април. Погребан е обаче на 23 април. Мястото на гроба на Сервантес не е известно - знае се само, че съгласно неговото желание, той е погребан в тринитариански манастир, в който изглежда е монахиня неговата дъщеря Исабела де Сааведра. Няколко години по-късно монахините се преместват в друг манастир и взимат със себе си поне част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е преместен, нито къде се установяват монахините след преместването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес