Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страните от Г-20 ще подкрепят безвъзмездни лицензи за ваксини

18 май 2021, 16:34 часа • 1448 прочитания

Страните от Г-20 ще подкрепят лицензирането на безвъзмездни патенти за нови ваксини срещу COVID-19 за производство в развиващите се страни. Това съобщи Reuters, цитирана от агенция "Фокус", позовавайки се на проектоизявление на страните от формата.

В него се посочва, че „лидерите на Г-20 се ангажират да насърчават лицензирането без възнаграждения, трансфера на технологии и информация и обединяването на патенти“. Според агенцията документът се очаква да бъде приет в петък на Глобалната здравна среща в Рим, която се организира от Европейския съюз и Италия като страна-председател на Г-20. Освен членовете на Г-20 се предвижда участието на ръководители на международни организации.

По тази инициатива производителите на лекарства ще дарят лицензи за ваксини на страни с ниски доходи. Подобна схема, отбелязва агенцията, е била използвана за улесняване на достъпа до лекарства за ХИВ в Африка. 

Reuters отбелязва, че за фармацевтичните компании този ход е „все още неудобен, но по-малко радикален“ от категоричното отказване от патент. 

На заседание на Генералния съвет на СТО в Женева на 6 май беше решено да се продължат дискусиите относно временното отказване от патенти за ваксините срещу коронавирус, като се вземе предвид мащабът на пандемията. Индия и Южна Африка направиха подобно предложение в края на миналата година. Според тях въвеждането на временни освобождавания от права на интелектуална собственост би направило възможно разширяването на производството на ваксини срещу коронавирус в света.

Все още няма консенсус по този въпрос в СТО. В момента предложението на Индия и Южна Африка се подкрепя от 60 от 164-те членове на организацията, включително Боливия, Венецуела, Египет, Монголия и Пакистан. Същия ден от Вашингтон бе съобщено, че американската администрация подкрепя предложените стъпки по патентите за ваксини. Директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства позицията на САЩ. По-късно председателят на Европейската комисия заяви, че Брюксел е готов да обсъди премахването на правата на интелектуална собственост за ваксини, но това няма да доведе до производството на допълнителни дози ваксини срещу коронавирус поне през следващата година, така че е по-добре да се инвестира в разширяване на производствения капацитет.

Темата продължава и в тези материали.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес