Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страните от ЕС договориха 3 мерки срещу енергийната криза, но не и ценови таван на газа

30 септември 2022, 15:18 часа • 2210 прочитания

Министрите на енергетиката на държавите членки от ЕС одобриха първия пакет от спешни мерки в опит да намалят нарастващите сметки за електроенергия.

Пакетът, договорен за по-малко от месец, включва задължителни икономии на електроенергия, таван на приходите на дружествата, реализиращи свръхпечалби на пазара, и такса за събиране на излишните корпоративни печалби – т.нар. „солидарен механизъм“.

В документа, подписан в петък, обаче липсва ценови таван на внесения в ЕС газ. 15 държави от блока настояваха Европейската комисия да предложи подобна мярка, но председателят ѝ Урсула фон дер Лайен заговори за ограничение само на руското синьо гориво.

Мерките идват в момент, в който инфлацията в еврозоната достигна 10% за първи път в историята на единната европейска валута – основно заради свръхвисоките сметки за електроенергия. С плана си ЕС цели да намали потреблението на електричество в пиковите часове и да удържи част от печалбите, които електроцентралите и компаниите за изкопаеми горива генерират поради високите цени:

1. План за въвеждане на икономии на електроенергия в целия ЕС: задължителна цел от 5% в пиковите часове, когато газът играе по-голяма роля при определянето на цените, и доброволно намаляване на общото търсене на електроенергия с 10%;

2. Ограничаване на свръхпечалбите на електроцентрали, които не използват газ за производство на електроенергия, като например слънчеви, вятърни, ядрени, водноелектрически и лигнитни централи. Таванът ще бъде единен и ще бъде фиксиран на 180 евро за мегаватчас. Всички приходи, които превишават бариерата, ще бъдат събирани от правителствата в ЕС;

3. Механизъм за солидарност за частично събиране на свръхпечалбите на компаниите за изкопаеми горива (нефт, газ и въглища): Властите ще могат да налагат 33% данък върху печалбите, реализирани от тези дружества през фискалната 2022 г., но само ако печалбите представляват 20% увеличение в сравнение със средната стойност, отчетена през последните три години.

Допълнителните средства, получени през втория и третия инструмент, ще бъдат прехвърляни на домакинствата и компаниите „под финансов стрес“ под формата на субсидии, намалени тарифи или подпомагане на доходите. Страните, които вече са приели подобни решения на национално ниво, ще получат разрешение да продължат схемите, ако те следват същите цели като тези на пакета на ЕС.

Министрите на енергетиката на Чехия и Франция заявиха, че няма да спрат дотук, защото Европа е в "енергийна война" с Русия. В документа обаче липсва така дълго очаквания ценови таван газа.

15 от 27-те министри на енергетиката на блока призоваха Европейската комисия да изготви подробен план с варианти за ценови таван на газа до петък, последван от законодателно предложение „възможно най-скоро". Но вместо това дългоочакваният политически документ на Брюксел се състои главно от предупреждения срещу ограничаването на цената на целия внос на газ, насърчава страните да потребяват по-малко и да предоговорят по-добри договори за доставка с надеждни доставчици като Норвегия и Алжир.

В него също така се предлага отново широко отхвърлената идея на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за таван на цената само на вноса на руско синьо гориво.

Министрите дискутираха ценовия таван на газа като възможна следваща стъпка в отговора им срещу енергийната криза.

"Разочаровани сме от липсата на предложение от страна на Комисията", заяви Тереса Рибера - министър на екологичния преход на Испания. "Комисията е наясно, че това е чувствителна тема, а не е успяла да намери пространство, в което всички страни да отговорят положително на предложението".

Германия - индустриалната сила на ЕС и най-големият потребител на газ, се противопоставя на ограничаването на цените, опасявайки се от прекъсване на доставките. Естония, Люксембург и Австрия също изразиха загриженост. Франция, Италия, Испания и Белгия са сред държавите, подкрепящи подобна мярка.

Преди срещата германският вицеканцлер Роберт Хабек заяви, че ЕС трябва да използва пазарната си мощ "разумно", за да създаде съвместни обществени поръчки за доставки на газ и колективно да намали цените.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес