Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици умрели морски птици са изхвърлени на френските плажове

08 март 2024, 17:26 часа • 1243 прочитания

Повече от 500 обикновени кайри, морски птици, свързани с пингвините и пуфините, са открити мъртви на френските атлантически плажове от началото на годината. Това изчислява Френската лига за птиците, цитирана от CNN. Птиците са били изтощени от необичайно силни зимни бури, които им пречат да се хранят, казват природозащитници.

Антоан Превел, доброволец към организацията с нестопанска цел Sea Shepherd France, казва, че това се случва редовно през зимата, но не в мащаба от последните седмици. Учените казват, че е вероятно птиците да са умрели от изтощение поради трудните условия в морето. „Промяната на климата е косвена причина, тъй като увеличава честотата и интензивността на бурите, особено зимните бури, които са основната причина за масовото засядане (птиците излизат на брега живи при необичайни обстоятелства, биват ранени близо до брега, или са изхвърлени на брега мъртви) на морски птици“, каза Джером Форт, учен от Националния център за научни изследвания на Франция.

Още: Автобус, пълен до козирката с птици: Солена глоба за опит за незаконен внос от Турция в България

Замърсяването - част от причините

Отравянето с микропластмаси и химическо замърсяване също може да отслаби птиците, а рибата, която ловят, е станала рядко срещана и се е преместила по-близо до брега поради изменението на климата и прекомерния улов, добави Форт. Кайрите не могат да оцелеят без храна два или три дни, тъй като имат малко енергийни резерви и трябва да се хранят почти постоянно.

„При бури, каквито видяхме наскоро, на тези птици им е трудно да се хранят правилно и ще умрат от изтощение“, казва Форт.

Още: Къде е живяла изчезналата птица додо?

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес