Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбският президент изключва строеж на "Турски поток" на сръбска територия

08 май 2015, 10:43 часа • 6934 прочитания

Заради Европейския съюз - тази причина изтъкна сръбският президент Томислав Николич като основно и незаобиколимо препятствие относно строежа на "Турски поток" на сръбска територия.

Николич говори пред руската агенция "Интерфакс" и обясни, че Сърбия не подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия, но тъй като води преговори за влизане в Съюза, трябва да се съобрази с общата политика на Европа. Думите на Николич са потвърждение на тези на сръбският посланик в Русия Славенко Терзич. Той вече обяви, че спирането на "Южен поток" и обявяването на "Турски поток" са утежнили положението на Сърбия в областта на енергетиката. А Николич каза, че Сърбия няма да получава газ от "Турски поток".

Вчера, 7 май, руският президент Владимир Путин говори с гръцкия премиер Алексис Ципрас относно "Турски поток". Според прессъобщение от страна на Кремъл Русия е готова да окаже "финансова помощ" на гръцки компании, които са готови да участват в изграждането на "Турски поток". В разговора с Ципрас Путин е обърнал "особено внимание" на газопреносната система в Гърция и как е най-правилно тя да бъде включена в "Турски поток". Ако бъде постигнато официално съгласие между Русия и Гърция за изграждането на "Турски поток", то Москва може да даде на Атина до 3 млрд. евро.

По повод стремежа на Сърбия да стане член на ЕС, Николич подчерта, че сега въпросът за Косово е по-голяма пречка пред това, отколкото развитието на сътрудничеството с Русия.

Еврокомисарят Йоханес Хан, който е на посещение в Сърбия, не е упреквал президента Николич за намерението му да замине заедно със сръбска военна част на парада в Москва на 9 май по повод Деня на победата над фашизма, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. След срещата между Хан и Николич вчера президентската пресслужба съобщи, че Хан казал, че не е лесно да се обясни на европейските партньори защо Сърбия желае да участва в парада в Москва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес