Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спорен закон за медиите в Полша изправи на нокти ЕК

03 януари 2016, 11:35 часа • 5420 прочитания

Eврокомисарят Гюнтер Йотингер заплаши Полша с наблюдение за нарушаване общите европейски ценности заради приемане на законодателство, което дава на държавата контрол върху държавните медии. Този ход може да постави началото на поредица от действия, които, ако законът остане в сила, биха могли евентуално да доведат до оставането на Варшава без право на глас в Европейския съвет.

В интервю за в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитирано от БГНЕС, Йотингер, който е еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество, предупреди: „За нас са налице достатъчно причини да задействаме „механизма за върховенство на закона“ и да поставим под наблюдение Варшава“.

Неговите коментари дойдоха, след като полското консервативно правителство в сряда пое контрола върху държавните медии, след като в сила влязоха нови правни норми, които дават на кабинета правата директно да назначава шефовете на държавните медии въпреки безпокойството в ЕС и осъждането от страна на правозащитни институции.

Много е вероятно на 13 януари, на първата среща на ЕК за годината, въпросът да бъде разискван. Именно ЕК може да започне процедура срещу "системна заплаха за върховенството на закона". Ако тя бъде доведе докрай, Полша може да загуби гласа си в Европейския съвет. Досега не е имало случай в историята на ЕС такова нещо да стане факт.

По силата на новия закон в Полша висшите фигури в държавните радио и телевизия в бъдеще ще бъдат назначавани – и уволнявани – от министъра на държавното съкровище, а не чрез конкурс от Националния съвет по радио и телевизия. Според новата правна норма сегашните шефове на държавните медии и борда на директорите на полските радио и телевизия са уволнени.

Законопроектът предизвикал недоволството на полските журналисти, бе приет от Сейма и Сената (долната и горната камара на парламента), но все още не е подписан от президента Анджеий Дуда. Полският информационен сайт Kresy съобщава, че след като Сенатът в страната е одобрил нормата, оставка са подали директорите на телевизия TVP1, TVP2, TVP-културата, както и Телевизионната информационна агенция.

На снимката: Гюнтер Йотингер

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес