Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според най-високопоставения вонен на Великобритания Русия застрашава комуникации на НАТО

15 декември 2017, 12:36 часа • 1050 прочитания

Най-висшият военен на Великобритания предупреди за нова заплаха, която Русия може да представлява за комуникационните и интернет кабели, които са по морското дъно.

Маршалът на ВВС сър Стюарт Пийч каза, че Великобритания и НАТО трябва да дадат приоритет на защитата на комуникационните линии. Той каза, че ако те бъдат прекъснати или унищожени, това би било "незабавно и потенциално катастрофално" удар за икономиката.

Кабелите минават по морското дъно, свързвайки страни и континенти.

Пийч заяви, че уязвимостта на подводните комуникационни линии представлява "нов риск за нашия начин на живот".

"В отговор на заплахата, породена от модернизацията на руската флота, ядрени и конвенционални подводници и кораби, ние заедно с нашите атлантически съюзници превърнахме в приоритет мисиите и задачите за защита на морските линии на комуникация", каза той.

"Това звучи като повторно стартиране на стари мисии, но всъщност е много важно да разберем колко важна е тази мисия за Организацията на Северноатлантическия договор. Защото Русия в допълнение към новите кораби и подводници продължава да усъвършенства както нестандартните възможности, така и информационната война. Обединеното кралство и неговите съюзници трябваше да "съгласуват и разберат модернизацията на руския флот", добави маршалът.

"Има нов риск за нашия начин на живот, който е уязвимостта на кабелите, които вървят по морското дъно. Можете ли да си представите сценарий, в който тези кабели са отрязани или разрушени, което веднага и потенциално ще повлияе катастрофално както на нашата икономика, така и на други начини на живот", уточни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес