Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спецслужбите на Франция подозирали терористичен акт в "Батаклан"

16 декември 2015, 13:04 часа • 3103 прочитания

Френските следователи изучавали информация за готвещ се терористичен акт в парижката концертна зала "Батаклан" още през 2010-2012 година, съобщава в. Canard enchaine, цитиран от РИА Новости.

Според изданието, което се позовава на собствени източници, още през лятото на 2010 година започнало следствие по дело за готвещ се атентат в залата, но през 2012 работата по него била прекратена поради липса на доказателства.

Както пише вестникът, разработката започнала след взрив, случил се в египетската столица Кайро през зимата на 2009 г. Тогава били ранени 24 души, а един френски студент загинал. Негова съотечественица, която също се намирала в Кайро, била задържана и изпратена в родината си. Впоследствие тя разказала, че един от приятелите ѝ, на име Фарук бен Абес, имал "план да взриви "Батаклан" в Париж". Мъжът бил арестуван и затворен, но по-късно това дело било прекратено.

Още един детайл, който станал известен на вестника, е познанството на Бен Абес с френския джихадист Фабиен Клен, чийто глас бил разпознат на видеозаписи във връзка с това, че терористичната групировка "Ислямска държава" поема отговорност за серията терористични актове на 13 ноември в Париж.

Вечерта на 13 ноември серия терористични актове заляха в Париж. Неизвестни откриха стрелба в един от ресторантите, три взрива прогърмяха в непосредствена близост до Стад дьо Франс, където се играеше приятелска среща между Франция и Германия, на която присъстваше и френският президент Франсоа Оланд. Освен това на рок концерт в зала "Батаклан" неизвесни взеха заложници. По последни данни загинали са 130 души, а около 300 са ранени.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес