Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртни заплахи към германски министър - заради опасен пестицид

30 ноември 2017, 06:25 часа • 1663 прочитания

Министърът на селското стопанство на Германия Кристиан Шмид и неговите близки започнаха да получават смъртни заплахи, след като той еднолично гласува в Брюксел за продължаване на лиценза на хербицида "глифозат" в ЕС с още 5 години, съобщи вестник "Билд", цитиран от БГНЕС.

Според изданието, повечето от заплахите и обидите по адрес на Шмид са във Facebook. Във връзка с това се налага страницата на министъра от време на време да бъде затваряна, казват сътрудници на министъра. Те са подали сигнал в полицията.

В понеделник, 27 ноември, министърът гласува за продължаване на лиценза на препарата "глифозат" без да има за това мандат от правителството и по този начин определи посоката на решението на ЕС. Заради това решение германският канцлер Ангела Меркел го подложи на сериозна критика.

Международният център за изследвания върху рака към Световната здравна организация обяви глифозат през 2015 година за "вероятно канцерогенен", но според европейски изследвания "няма данни" той да е опасен за здравето на хората и затова бе поискано разрешението му за използване в ЕС да се удължи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес