Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служител на украинското разузнаване: Киев стои зад атаката с дронове срещу Москва

24 юли 2023, 15:03 часа • 3620 прочитания

Служител на украинското военно разузнаване, пожелал анонимност, заяви пред CNN, че Киев е отговорен за атаката с дронове срещу Москва рано сутринта на 24 юли. Според американската медия служителят не е получил разрешение да говори публично за случилото се.

По-рано днес руските власти съобщиха, че украински безпилотни самолети (поне два) са ударили две нежилищни сгради в Москва. Кремъл заяви, че е "осуетил нападението" - дроновете уж били неутрализирани, но щетите са видими: Арестуваха мъж, снимал щетите по сградата на военното министерство след атаката с дронове в Москва (СНИМКИ)

Отломки от дрон са били открити в бизнес центъра на руската столица, а друга безпилотна машина се е взривила в близост до сграда, ползвана от военното министерство на страната.

Нощната атака е била специална операция на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, съобщи източник на "Украинска правда" от сектора на сигурността, който също остава анонимен. "В момента в Украйна се провеждат преговори за създаване на нова система за сигурност - сътрудничеството между доброволците и агенцията дава добри резултати и то ще продължи", гласи информацията от източника.

Всички дронове, изстреляни от разузнавателната служба, са достигнали до Москва, добавя той.

Същата сутрин назначеният от руснаците т.нар. ръководител на окупирания Крим Сергей Аксьонов заяви, че украински дронове са причинили експлозия в склад за боеприпаси в Джанкойския район на полуострова.

ОЩЕ: Взрив след взрив в Крим, Русия лъже: Свалихме всички украински дронове (СНИМКИ и ВИДЕО)

Коментирайки нападенията с дронове в Москва и окупирания от Русия Крим, министърът на цифровата трансформация Михайло Фьодоров написа в "Телеграм", че "каквото и да се случи, ще има още от това". Той нито директно потвърди, нито отрече твърдението на Русия, че Украйна стои зад атаките с дронове. Москва нарече нападението "терористично" и пряко обвини Киев.

Тъй като експлозиите и ударите с дронове продължават да се случват в Русия и в окупираните от нея територии, украинските официални лица често правят загадъчни намеци, без да поемат пряко отговорност.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес