Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случаят с взривовете във Врбетице върви към провал що се отнася до осъдителни присъди

05 май 2021, 07:14 часа • 3649 прочитания

Наказателното дело за експлозиите в склада за боеприпаси в село Врбетице през 2014 г., за които чешките власти подозират двама руски граждани, може да бъде спряно, ако разследването не успее да разпита заподозрените. Това обяви пред журналисти чешкият главен прокурор Павел Земан, предаде БГНЕС.

"Има само една версия на разследването (свързана с участието на руснаци). Не може да се изключи, че наказателното дело ще бъде спряно, ако не успеем да разпитаме и двамата заподозрени", поясни той.

Чешкото правителство твърди, че отговорността за експлозиите във Врбетице носят руснаците Александър Петров и Руслан Баширов, които са заподозрени в опит за убийство на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. На 17 април Чехия обяви решението си за експулсиране на 18 служители на руското посолство, които тя определи като служители на руските специални служби. Русия отвърна с експулсиране на 20 чешки дипломати, което доведе до дълбока криза и заплаха на Прага да остави около 5 служители в руското посолство, защото с изгонването на толкова много дипломати от Русия, чешката дипломатическа мисия не може да функционира.

Още: Прокуратурата обвърза взривовете в България с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес