Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Случаи на холера сред руските войници в Крим и Херсонска област след наводнението

17 юни 2023, 17:02 часа • 10002 прочитания

След наводнението, причинено от взривяването на язовир "Каховка", руските войници в Крим и в окупираната част на Херсонска област страдат от епидемия от холера, съобщиха от съпротивителното движение Атеш.

В съобщението им в Telegram се отбелязва, че военните болници в Херсонска област и Крим ежедневно приемат голям брой войници от руските въоръжени сили, които са със симптоми на холера. Конкретно в Херсонска област цели руски части, разположени по дължината на Севернокримския канал, губят боеспособност, тъй като имат трудности с доставките на бутилирана питейна вода и използват замърсената вода от откритите водоизточници.

Има вече няколко смъртни случаи, се добавя в съобщението.

ОЩЕ: Замърсяване: Черно море стана зелено море при Одеса заради язовир "Каховка" (ВИДЕО)

„Взривяването на язовир "Каховка" причини колосални щети на природата, разкривайки много болести, за които тепърва ще слушаме", предупреждават от "Атеш" и съветват жителите на Херсонска област и Крим да бъдат внимателни и да използват при приготвяне на храната си само чиста вода от проверени източници.

Украинските власти също предупредиха населението за риска от инфекции след наводнението. Във водата са попаднали отровни вещества. Освен това водният поток е отнесъл сметищата и канализационните тръби, разпространявайки патогени в Херсонска, Николаевска и дори в Одеска области. Както писа "Дойче веле" инфекционистите очакват огнище на заболявания в следващите две седмици, когато изтече инкубационният  период. ОЩЕ: В Черно море край Одеса откриха бактерия подобна на холера: С какво е опасна?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес