Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

16 май 2024, 08:01 часа • 1789 прочитания

Словашкият премиер Роберт Фицо не е бил добре охраняван по време на покушението срещу него вчера. Това каза пред БНТ  разследващият журналист Петер Сабо от словашкия сайт aktuality.sk. Състоянието на Фицо е стабилно, но това е единствената официална информация.

Още: Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

Състоянието на Фицо е стабилно

"На всички срещи извън Братислава има хора, които чакат премиера, за да го поздравят и е нормално той да отиде и да разговаря с тях. Не мога да кажа, че нападението е било импровизирано, но той не е бил много строго охраняван в този момент", коментира Сабо.

Обсъжда се дали полицията и тайните служби са си свършили работата, защото на площада не е имало много хора.

"Някои експерти казват, че охраната не е била достатъчно компетентна, защото са изстреляни 5 куршума срещу премиера, това е в нарушение на правилата за сигурност".

Няма официална версия за мотивите на атентатора

Към момента няма официална версия за мотивите на нападателя. "Само съвсем общо описание за политическата му мотивация. Появиха се видеа, в които той говори, че не е удовлетворен от правителството. Това е цялата информация, с която разполагаме", обясни журналистът. Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той 

Твърде рано е да се правят заключения, но повечето политици в Словакия призовават за спокойствие и да не се правят прибързани заключения.

"Има хора, които веднага обвиниха опозицията за този акт, аз обаче в момента не знам дали обществото е разделено. Всички са шокирани. Някои хора започват да разпространяват дезинформация и представят прибързани заключения, други използват реч на омразата. Медиите се опитват да успокоят ситуацията".

Още: Последни новини за състоянието на Фицо

Медиите в Словакия са обект на атаки и обвинения

В момента медиите в Словакия са обект на атаки и обвинения, коментира още Петер Сабо.

"След смъртта на Ян Куциак имаше един период, в който хората ни подкрепяха, но политиците, особено от партията на Роберт Фицо, започнаха да атакуват медиите и ги обвиняваха за всичко, което се случва в държавата. Ние все още сме подложени на словесни атаки. Аз преди няколко години бях заплашен с пистолет. Въпреки това се опитваме да си вършим работата, да информираме обществото".

Ако има втори нападетел, можеше да довърши Фицо

Бившият ръководител на НСО бригаден генерал Тодор Коджейков заяви още пред bTV, че ако имаше втори нападател, той можеше да довърши Фицо. Според него, охраната на Фицо и словашката полиция са направили недопустима грешка - нападателят излиза от втора линия, посяга и 5 пъти стреля от упор, а няма видимо подсигуряване.

Още: Фицо е в съзнанение след опита за атентат

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес